Krant, bieb en omroep organiseren verkiezingensdebatten

Krant, bieb en omroep organiseren verkiezingensdebatten

In de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart houden Bibliotheek Velsen, IJmuider Courant en RTV Seaport drie verkiezingsdebatten. De debatten hebben plaats in de bibliotheek aan het Dudokplein op 1, 8 en 15 maart.

De debatten verschillen alledrie sterk van elkaar, zodat het loont om ze allemaal te bezoeken. Of, live, thuis op de bank, te volgen via de uitzending van RTV Seaport.

Het eerste debat op 1 maart is een jongerendebat. De politieke partijen worden uitgenodigd hun jongste, nieuwste kandidaat te sturen. De onderwerpen voor het jongerendebat zijn uiteraard op jongeren gericht. Is Velsen aantrekkelijk genoeg voor jongeren om er te blijven wonen? is er werk genoeg in de toekomst?
Op zaterdag 8 maart is een interactief debat gepland. Die middag is er alle ruimte voor vragen uit het publiek in de bibliotheek, maar ook vragen die via Twitter worden ingestuurd. Vooraf vragen insturen is ook mogelijk via debatvelsen@gmail.com of #debatvelsen.

Eindelijk de kans om die prangende vraag over zebrapaden te stellen aan Ronald Vennik van de PvdA. Of die kwestie over tweezijdig winkelen aan de Lange Nieuwstraat nog eens voor de voeten van Arjen Verkaik (VVD) te werpen. Tijdens dit interactieve debat kunnen de zittende politici moeilijke vragen niet uit de weg gaan. Waarom heeft Velsen nog steeds een voedselbank? Voor nieuwe kandidaten wellicht de kans om een andere aanpak te promoten.

Het slotdebat is op 15 maart, nog maar vier dagen voor de echter verkiezingen. Zware onderwerpen staan er op het programma voor de politieke zwaargewichten. Hoe denken de verschillende partijen over de IJmondiale samenwerking en de provinciale druk om gemeentes te laten fuseren? Hoe zien de politici de nieuwe gemeentelijke rol op het gebied van zorg voor zich?

Alle debatten beginnen om half vier en duren ongeveer tot vijf uur. Voorafgaand aan het debat is er in Leescafé Dudok, op de begane grond van de bibliotheek, campagneplein. Daar kunnen de partijen zich profileren met promotiemateriaal, spandoeken en wat ze nog meer willen.

Wilt u alvast een vraag of stelling insturen? Dat kan via debatvelsen@gmail.com of via Twitter #debatvelsen. Volg ook het Twitteraccount @debatvelsen voor de laatste informatie.