Brandbrief Witte Theater aan gemeenteraad

Brandbrief Witte Theater aan gemeenteraad
Flickr.com/Some rights reserved by happy days photos and art

Het bestuur van Stichting Witte Theater roept in een brandbrief de gemeenteraad op het college van Burgemeester en Wethouders te dwingen zo snel mogelijk met duidelijkheid te komen over het Witte Theater. Volgens de stichting hebben meerdere exploitanten zich gemeld maar weigert de gemeente in onderhandeling te gaan.

De stichting beklaagt zich vooral dat sinds de zomer van 2013, toen de deuren van het gebouw aan de Kanaalstraat in IJmuiden definitief dichtgingen, nog steeds geen duidelijkheid is. Ook zou de gemeente de spelregels veranderen. Waar eerst het gebouw in de verhuur zou gaan, moet een exploitant nu kopen. “In het traject met de beoogde exploitant worden wel steeds de spelregels aangepast,” stelt Stichting Witte Theater-voorzitter Piet Burgering. “Eerst moet de exploitant het pand huren, dan kopen en nog later komt er erfpacht bij. Maar nog steeds wil de gemeente niet in gesprek met eventuele andere partijen. Het lijkt er op dat de wethouder (Wim Westerman (cultuur) – red) perse met deze exploitant in zee wil. In ieder geval sluit hij willens en wetens zijn ogen voor andere mogelijkheden.”

Burgering schrijft dat meerdere exploitanten zich hebben gemeld met concrete plannen. “Wellicht nog belangrijker is dat zich een nieuwe – andere – serieuze partij meldde als exploitant van het Witte Theater. (..) De gemeente wilde echter met deze nieuwe partij het gesprek niet aangaan zolang er nog met de eerste kandidaat gesproken werd.”

Volgens Burgering krijgt zijn stichting veel vragen van verenigingen die weer verder willen in het theatergebouw.  “Er melden zich nog bijna wekelijks amateurgezelschappen, scholen en anderen met de vraag of ze gebruik kunnen maken van het Witte Theater voor voorstellingen of (culturele) evenementen. Deze, voor de Velsense amateurkunst en onderwijssector, zo belangrijke mogelijkheden van het WT worden niet benut. Het bestuur van de Stichting Witte Theater maakt zich zorgen om de huidige gang van zaken. De vaste bespelers van het WT zijn dakloos, de amateurverenigingen worden naar buiten de gemeente gedwongen, het pand staat nagenoeg leeg en de Stichting blijft kosten maken zonder dat daar inkomsten tegenover staan.”

RTV Seaport heeft de wethouder (Wim Westerman) zondagavond om een reactie gevraagd maar tot op heden nog niets vernomen. De gemeenteraad had eerder aangegeven de functies van het Witte Theater te willen behouden.

Flickr.com/Some rights reserved by happy days photos and art
Flickr.com/Some rights reserved by happy days photos and art