Buurtdag Spiltuin IJmuiden – Samen Velsen, de 5e aflevering

Buurtdag Spiltuin IJmuiden – Samen Velsen, de 5e aflevering
Nicole (l) en Conny van de Spiltuin © RTV Seaport

Een buurtdag in de tuin voor de hele buurt – dát is de bedoeling van de initiatiefnemers van de Spiltuin. Ideeën genoeg, en het geld is al binnen. Lees hier over voorbeeld 5 van Samen Velsen.

Buurthuis De Spil, dat stond tussen de Frans Halsstraat, de Rijn- en de Ruysdaelstraat, werd in 2022 gesloopt. Buurtbewoners maakten van de ca. 1.000 m2 een fraaie buurttuin, samen met de vroegere vrijwilligers van De Spil, de Waldorfschool, de stichting ‘Wortels en Zo’ en de wijkverbinder van de gemeente. Ook buurtbewoners Conny Stroet en Nicole van der Veen raakten erbij betrokken.

Mooie combinatie

Toen kwam het project Samen Velsen van de gemeente. Iemand die de posters had gezien, tipte Conny en Nicole. Als een haas bedachten ze de buurtdag in de buurttuin, en zetten ze het initiatief op de site van Samen Velsen. Iedereen in de buurt moest ervan weten op het moment dat de bonnen in de bus vielen. Een buurtdag voor alle omwonenden en betrokkenen, met iets leuks voor iedereen, zoals een kindervrijmarkt, samen eenvoudige banken en vogelverschrikkers maken, en samen siroop en soep maken, het liefst met groenten of kruiden uit de tuin. En dan na afloop gezamenlijk eten.

Veel reclame, veel respons

Ze maakten een foldertje en verspreidden dat ruim in de buurt. Want, zeggen Conny & Nicole, mensen moeten in de eerste plaats wéten dat er een initiatief is, en zich uitgenodigd voelen om mee te doen. Dat kan door de waardebon te doneren, of door actief te worden in één van de groepjes. Of door bekenden, vrienden en familie erover te vertellen – dat deden ze zelf natuurlijk ook – zodat die hun bon ook zouden doneren.
En dat werkte. De bonnen stroomden binnen. Makkelijk dat het adres van Conny erop stond. Een brievenbus is wel handig, als je bijvoorbeeld niet met een computer of dat programma uit de voeten kunt, of als je wel je bon wilde doneren, maar je wist nog niet waaraan. Tot op de dag van het interview vallen er nog bonnen in de bus.

Meerdere plannen

Het enthousiasme was groot, het geld was snel binnen. Er was zelfs geld voor nóg een initiatief: een grasmaaier. In de tuin stond het gras en het onkruid op plekken wel een halve meter hoog. Er komt een ‘activiteitenveldje’ en dat moet zeker gemaaid zijn. Het geld voor de maaier is ook al binnen.

De buurtdag is gepland voor half mei in 2025. Voordat het zover is, gaan ze opnieuw flyeren. Via de brievenbus, het internet, de krant en mond tot mond reclame laten ze het iedereen uit de buurt weten. Mensen moeten zich welkom voelen, al komen ze alleen maar even kijken. De tuin is ook te gebruiken voor je eigen activiteit, een feestje bijvoorbeeld, of een straatbarbecue. Het kan allemaal.

Inrichting van de tuin

Er zijn al veel bloemen en planten te zien. Bomen komen er niet, dat mag niet van de gemeente. Ze mogen de tuin gebruiken tot er woningen worden gebouwd, over een jaar of drie, of vijf. Alle planten zitten in bakken met biologisch/dynamische grond. Ze willen ‘zo schoon mogelijk’ kweken en telen. De grond ter plekke was ook heel slecht, er zat nog veel puin in. Leerlingen van de Waldorfschool hebben drie eigen bakken – maar daarover meer in een volgende aflevering.