De geschiedenis van Buitenplaats Beeckestijn

De geschiedenis van Buitenplaats Beeckestijn

Buitenplaats Beeckestijn is voor velen een iconisch zicht in Velsen-Zuid. De 18e-eeuwse Buitenplaats is één van de weinige geheel bewaard gebleven buitens in Kennemerland. Maar ben je ook bekend met de rijke geschiedenis van het gebouw? In een driedelige videoserie duiken we in de historie van de buitenplaats in de vorm van een unieke rondleiding.

In het eerste deel van deze serie vertelt rondleider Joop Muller over de geschiedenis van het gebouw en de ligging. Wist je dat Beeckestijn destijds aan het Wijkermeer lag, op de plek waar nu weilanden zijn? Daar was een directe waterverbinding naar Amsterdam, het landgoed vormde dus een ideaal zomerverblijf. De familie Boreel heeft de buitenplaats in haar bezit gehad tot het midden van de twintigste eeuw.

Mobilisatie en restauratie
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw vanaf 1939 gebruikt voor de mobilisatie van het Nederlandse leger. Daarna hebben ook de Duitse machten en geallieerde machten het gebouw en het terrein gebruikt. Na de oorlog was het gebouw helemaal uitgewoond.

Gezien de slechte staat, leek het er even op dat het gebouw helemaal gesloopt zou worden. Maar de gemeente en gemeenschap konden dat niet laten gebeuren. Het landgoed werd verkocht aan de gemeente en het werd zo rond 1963 volledig gerestaureerd. Daarna was het gebouw jarenlang een museum. In 2007 werd het gebouw verkocht aan Hendrick de Keyser en de tuinen aan Natuurmonumenten.

Leer deze en meer informatie in de onderstaande video, de eerste uit een drieluik over de Buitenplaats. Volgende week zaterdag volgt het tweede deel, daarin nemen we een kijkje binnen het gebouw.

Rondleiding
Wil je meer over het gebouw weten? Iedere eerste en derde zondag van de maand is er een rondleiding door het huis en de tuinen van Beeckestijn, van 11.00 – 12.45, georganiseerd door Hendrick de Keyser en Natuurmonumenten. Aanmelden voor de rondleiding kan via Natuurmonumenten.