Voorpremière van de film “Palingdans” tijdens Havenfestival IJmuiden

Voorpremière van de film “Palingdans” tijdens Havenfestival IJmuiden

Op zondag 23 juni, tijdens het Havenfestival IJmuiden, krijg je een unieke kans om de documentaire film “Palingdans” in voorpremière te zien.

“Palingdans” is geregisseerd door Ivo Waterman en belicht de schoonheid en het mysterie van de paling. De film benadrukt de urgentie om deze bedreigde diersoort te redden. Financiële steun voor de film kwam onder andere van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Gieskes-Stankiewicz fonds.

Raadsel van de paling
Al eeuwenlang zoeken wetenschappers naar de geheimen van de voortplanting van de paling. In “Palingdans” volgen we een bijzondere expeditie naar de Sargassozee en een laboratorium in Volendam, waar kleurrijke onderzoekers proberen dit raadsel te ontrafelen. De film benadrukt de urgentie om de paling te redden, nu deze met uitsterven wordt bedreigd.

Ode aan de ‘unagi’
In Japan, waar de paling, ook wel ‘unagi’ genoemd, ongekend populair is, raakt palingliefhebber Kenichi volledig in de ban van dit bijzondere dier. De film toont spectaculaire, nooit eerder vertoonde onderwaterbeelden en brengt een ode aan het verborgen en sierlijke (seks)leven van de paling.

Mis deze eenmalige kans niet!
De voorpremière van “Palingdans” tijdens Havenfestival IJmuiden is een unieke gelegenheid om deze fascinerende film alvast te bewonderen. Op zondag 23 juni kun je de film zien bij Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen aan de Groeneweg 71 in IJmuiden. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link.