Indrukwekkende samenwerking van hulpdiensten bij evacuatieoefening

Indrukwekkende samenwerking van hulpdiensten bij evacuatieoefening
© Dennis Gouda Fotografie

Op zaterdag 1 juni hebben meerdere hulporganisaties een grootschalige evacuatieoefening uitgevoerd. Tijdens deze LIVEX-oefening werden meer dan 500 mensen in veiligheid gebracht. Het scenario betrof de evacuatie van opvarenden van de DFDS-ferry ‘Princess Seaways’, die vanaf zee naar het vasteland werden gebracht.

Uitdagende Oefening

Joost Volkers, oefenleider van de Kustwacht, kijkt terug op een succesvolle dag: “Het was een uitdagende oefening, zowel vanwege het scenario als de omstandigheden. Onze helikopters moesten bijvoorbeeld vertrekken voor echte incidenten, wat een snelle aanpassing vereiste. Desondanks ben ik tevreden met het verloop van vandaag.”

Noodoproep

De oefening begon met een noodoproep van de kapitein aan de Kustwacht, gevolgd door een indrukwekkende samenwerking tussen verschillende reddingsdiensten. De Kustwacht coördineerde de reddingsoperatie op zee, terwijl de Veiligheidsregio Kennemerland een opvanglocatie voor de evacués inrichtte. Diverse schepen, reddingboten van de KNRM, helikopters, het kustwachtvliegtuig, ambulances, voertuigen, meldkamers en crisisteams werden ingezet.

© Dennis Gouda Fotografie

Indrukwekkend

Joost Volkers: “Het was indrukwekkend om te zien welke hulpdiensten allemaal betrokken waren, zowel op zee, in de lucht als op het land. We gaan nu evalueren om te zien hoe goed alles op elkaar aansloot en of de processen correct werden gevolgd. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten.”

Doel

De LIVEX-oefening is bedoeld om hulporganisaties voor te bereiden op noodsituaties op zee, met als doel een grote groep mensen veilig van zee naar land te brengen. Naast het trainen van eigen vaardigheden ligt de nadruk op de samenwerking tussen alle diensten. Worden de checklists nog gevolgd? Volgt iedereen dezelfde procedures? Zo weet iedereen zijn of haar rol bij een echte noodsituatie. De LIVEX vindt elke vijf jaar plaats.