Raadsessie Asielopvang

Raadsessie Asielopvang

Donderdag 16 mei ging de raadsessie over de asielopvang in Velsen. Kernvraag: moet Velsen daar mee doorgaan of niet – nu er een rechtse regering lijkt te komen, die de teugels van migratie en asiel strak aan wil trekken. RTV Seaport was erbij en sprak erover met Gideon Nijemanting (CDA) en Sander Scholts (Forza! IJmond).

Tijdens de raadsessie pleitte dhr Panis van Forum voor Democratie ervoor om alle ambtenaren die bezig zijn met asielopvang van dat dossier te halen, en ze in te zetten voor remigratie in plaats van migratie. Want, zei Panis, de Spreidingswet gaat niet door. Gideon Nijemanting (CDA): “Het zijn aangekondigde maatregelen, dus of dat allemaal echt zo zal gaan, dat weten we nu nog niet. Bovendien zijn veel mensen hier legaal gekomen, en zijn ze legaal statushouder geworden, dus die hebben opvang nodig. Sander Scholts (Forza! IJmond) valt hem bij: “Niemand kan tegen de opvang zijn van mensen die in nood zitten. We weten niet nog zeker of de Spreidingswet wordt ingetrokken en per wanneer. Daar komt bij: de raad kan alleen maar een zienswijze indienen bij het Rijk, wij kunnen niet zomaar zelf beslissen om asielzoekers niet op te vangen.”

En de boot, de Ocean Majestic in Velsen-Noord? Moet die dan blijven?, vraagt Martijn Mewe. Nijemanting vindt van wel. Van die boot heeft niemand last, en hij vindt het niet nodig om die discussie elke keer opnieuw te voeren. “Laten we wachten tot het eind van het jaar. Tot die datum mag het schip er liggen, en dan bekijken we de situatie opnieuw.” Sander Scholts vindt wel dat de boot er niet eindeloos kan blijven liggen, dat kan hij niet uitleggen aan de inwoners van Velsen-Noord. “We hoeven niet het braafste jongetje van de klas te zijn.”
Over twee weken volgt een nieuwe sessie. Na de zomer volgen er ongetwijfeld nieuwe sessies over de vraag: hoe nu verder.

Wilt u de discussie in de pauze van de sessie terugkijken? Klik dan op de volgende link https://www.youtube.com/watch?v=ve0pvqvYM_E&ab_channel=RTVSeaport