Het sociale hart van Marianne Steijn

Het sociale hart van Marianne Steijn
Foto © Gemeente Velsen

Op maandag 13 mei jl. nam wethouder Marianne Steijn afscheid van Velsen. Daarbij kwam haar grote sociale hart duidelijk naar voren.

Marianne Steijn was van 2018 tot nu wethouder, o.a. voor het Sociaal Domein. Daarvóór zat ze 11 jaar in de raad; ook daar zaten de ‘sociale onderwerpen’ in haar portefeuille. Dat ligt haar duidelijk het meest, en dat vindt ze zelf ook. We stippen een paar onderwerpen aan, want het is werkelijk te veel om op te noemen.

Armoedebeleid superbelangrijk

In een artikel in het Noord-Hollands Dagblad van 21 augustus 2020 schrijft Robbert Minkhorst hoe ze denkt over armoedebestrijding, een heel belangrijke thema voor haar: “Beter armoedebeleid werd een missie. Ik wil dat iedereen volwaardig mee kan doen in de samenleving.” Als jongvolwassene vroeg ze zichzelf al af, waarom een directeur meer vakantiegeld kreeg dan een arbeider. Ze zag het armoedebeleid van de gemeente als een vangnet, meer niet. “Als je gevallen bent, dan lig je daar. Mijn ambitie is om mensen uit armoede te krijgen. Niet om ze aan het handje te houden, maar om ze te helpen dat zelf te doen.”

Sluis 751: een droom die uitkomt

In 2022 werd Sluis 751 geopend. In deze huiskamer kan iedereen terecht: wie vragen heeft over gezondheid, werk, psychische problemen, dagbesteding, of iets anders. Voor mensen die in Nederland geboren zijn, maar ook voor statushouders en migranten. En voor mensen die voor de gezelligheid komen, een praatje en een kopje koffie.

Marianne Steijn was bij de opening van Sluis 751. Ze noemde het ‘een droom die uitkomt’. Sluis 751 draait nog steeds, en is succesvol, stond in de evaluatie vorig jaar.

Marianne Steijn en RTV Seaport

Bij RTV Seaport was Marianne Steijn een graag geziene gast. Op de Kerstactie die we vorig jaar organiseerde, kwam ze zelf langs, op persoonlijke titel, met een tas vol boodschappen. Op een warme dag in 2021 kwam ze op haar vrije dag nog langs bij RTV Seaport, om te vertellen hoe kinderen uit gezinnen met een smalle beurs aan een sportpas konden komen, zodat ze gratis konden zwemmen. In februari dit jaar was ze nog te gast bij Kijk in de Wijk om te praten over de leefbaarheid in Velsen. En na haar officiële afscheid voor de gemeenteraad stond ze nog even open voor een gesprek over wat er door haar heen ging. Bekijk dat interview hieronder terug.

Altijd benaderbaar, duidelijk en onvermoeibaar. Maar nu het wethouderschap te zwaar gaat wegen, geeft ze het stokje door. We weten alleen nog niet aan wie.