Zangeres Laura Fygi bij RTV Seaport: “Met ‘All of Me’ was mijn solocarrière eigenlijk al begonnen”

Zangeres Laura Fygi bij RTV Seaport: “Met ‘All of Me’ was mijn solocarrière eigenlijk al begonnen”

Dinsdagavond 27 februari was zangeres Laura Fygi te gast in de RTV Seaport studio. Presentatoren Richard van Dorp en Mark Metselaar spraken met Laura over haar leven, muzikale carrière, boek en tour met gelijknamige titel ‘All of me’.

Na zingen in de groep ‘Terra’, kwam het grote succes als lid van ‘Centerfold’, een van Nederlands bekendste groepen van de jaren tachtig. De sexy meidengroep bracht heel wat teweeg in Nederland. Laura: “Het moet ook in je zitten. Je moet er een beetje een typetje voor zijn. Als je een verlegen meisje bent, dan werkt dat niet… Je moet een beetje stout zijn zal ik maar zeggen.””

In die tijd werd al wel de basis gelegd voor haar solocarrière: “We hadden een optreden in Zürich in Zwitserland. Na het optreden in een discotheek gingen Rowan en Cecilia dan uit in een discotheek en Herman van der Zwan, die toen onze manager was, en ik gingen terug naar het hotel. En de eigenaar van het hotelletje, die zat in de bar te drummen. Met een pianist en een bassist. En daar zaten ze gewoon lekkere jazzmuziek te spelen. Daar gingen Herman en ik aan de bar zitten. Drankje. En op een gegeven moment sta ik op, ik loop naar de pianist en ik zeg ‘Goh, Speel je ook ‘All of me’ in G? En dat heeft hij toen gedaan en dat heb ik toen gezongen. Ik ging terug naar de bar. En toen zei Herman op dat moment: ‘Jee, ik wist helemaal niet dat je dit soort muziek mooi vond… Nou, Als de tijd rijp is, moet we daar eens wat mee gaan doen.”

‘All of me’ bleek de aanloop naar een solocarrièrre: “Dus toen The Backlot stopte, ging ik trouwen, ik ging op huwelijksreis, ik kwam terug, was in 1990, augustus, en ik bel Herman op, die inmiddels A&R manager was geworden bij Phonogram – de platenmaatschappij. ‘Goh Herman, herinner jij je nog wat we gezegd hebben?’ ‘Ja’ zei hij. Laura: ‘Nou, de tijd is rijp…!’ En zo is het eigenlijk begonnen.”

In 1991 kwam haar eerste soloalbum uit: ‘Introducing Laura Fygi’. In 1993 groeide Fygi’s internationale bekendheid nadat in enkele landen (waaronder de Verenigde Staten) nog een compilatie CD van haar eerste twee albums onder de titel ‘Bewitched’ werd uitgebracht. Als enige Nederlandse zangeres wist ze met dit album de Amerikaanse Jazz Charts van Billboard te halen. Tot nu toe bracht Laura Fygi 17 albums uit.

Luister hier naar het interview met Laura Fygi (natuurlijk ook met haar muziek).

https://soundcloud.com/rtvseaport/fps-centerfold-27022024