Waarom begeleidt Vluchtelingen Werk Velsen alleen vluchtelingen uit de Oekraïne?

Waarom begeleidt Vluchtelingen Werk Velsen alleen vluchtelingen uit de Oekraïne?
©©RTV Seaport

Netty Struijs

Donderdag 1 februari was Astrid Verschuren te gast in het live radioprogramma Helden van Velsen. Astrid is teamleider bij Vluchtelingen Werk Velsen, de organisatie die alleen vluchtelingen uit de Oekraïne mag begeleiden. Drie jaar geleden namelijk heeft de gemeente een aanbesteding moeten uitvoeren waardoor Vluchtelingen Werk Velsen door een loting de begeleiding van alle vluchtelingen en statushouders verloor aan Inova uit Alkmaar.

Astrid vertelt dat er dagelijks verzoeken binnenkomen en dat af en toe een vluchteling met de koffer in het kantoor staat met het verzoek voor onderdak. Inmiddels is de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne landelijk voor 99 % vol, dat geldt ook voor Velsen,  en moeten personen soms doorverwezen worden naar de opvang in Utrecht.

Op dit moment wordt in de gemeente tussen de 280 en 300 vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen. Het exacte aantal is niet bekend omdat een aantal vluchtelingen verblijven bij particulieren. Aan iedere gemeentelijke locatie totaal 17 is een vrijwilliger verbonden voor dagelijkse hulp en voor hulp om de weg te vinden in het woud van zorgverleners en naar andere instanties. Voor een aantal van de opvanglocaties zijn nog vrijwilligers nodig. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen zich melden via oekraine-velsen@vluchtelingenwerk.nl of telefonisch 0255-522822.

Tijdens het interview met Astrid komt ook de Spreidingsweg aan de orde en de gevolgen hiervan voor Vluchtelingen Werk Velsen.

Het volledige interview met Astrid Verschuren is te beluisteren in bijgaand geluidsfragment.