Velsen besteedt afhandeling woonurgentie uit

Velsen besteedt afhandeling woonurgentie uit
© Pixabay

Goede en snelle afhandeling van aanvragen voor een urgentiewoning – daar wil Velsen voor zorgen. De Stichting Woonservice Kennemerland en Het Vierde Huis gaan dat per 1 januari a.s. doen.

Tot 1 januari kun je een urgentiebewijs voor een woning aanvragen bij de gemeente. Dat gaat veranderen. Vanaf dan kun je terecht bij Het Vierde Huis voor een (aanvraag van een) urgentiebewijs. Stichting Woonservice Kennemerland blijft de plek waar je kunt reageren op het aanbod van een sociale huurwoning. Maar de Stichting gaat ook nauw samenwerken met het Vierde Huis. Aanleiding: grote drukte op de woningmarkt.

Nieuwe manier van werken

Wie een urgentiebewijs wil hebben, moet vanaf 1 januari een urgentiewijzer invullen op de website van Het Vierde Huis. Daar volgt een gesprek op (kansadviesgesprek), waarbij je je situatie bespreekt en je direct een advies krijgt over hoeveel kans je hebt op een urgentiebewijs. Daarna kun je een aanvraag indienen voor woonurgentie. In de praktijk blijkt dat 1 op de 4 mensen na zo’n kansadviesgesprek dat doet.

Woonservice neemt de aanvraag in behandeling. Er komt weer een gesprek en de benodigde papieren worden verzameld. Een urgentiecommissie bespreekt de aanvraag en geeft advies aan Woonservice. Die nemen dan het uiteindelijke besluit en handelen de aanvraag af. Zo’n werkwijze is niet 1, 2, 3 doorlopen. Maar na het kansadviesgesprek weet je wel ongeveer hoeveel kans je maakt.

Drukte op de woningmarkt

De gemeente Velsen merkt dat het heel druk is op de woningmarkt. Er komen steeds meer aanvragen. En daardoor duurt het ook langer voordat ze afgehandeld zijn. Aanvragen van migranten kosten vaak veel tijd, omdat er het een en ander moet worden uitgezocht. Verder heeft de gemeente Haarlem goede ervaringen met de samenwerking met Woonservice en Het Vierde Huis. En tot slot is het een goede zaak dat de aanvragen voor een woning in de regio Zuid-Kennemerland / IJmond overal hetzelfde zijn.

Meer informatie op https://www.hetvierdehuis.nl/zuid-kennemerland. Via www.velsen.nl kom je daar ook terecht als je een urgentiebewijs wilt aanvragen.