Disco Special bij RTV Seaport

Disco Special bij RTV Seaport
© Aangeleverd

Richard van Dorp

Disco leeft! Ook nu nog. Doe je extravagantste disco outfit aan, ren naar de dichtstbijzijnde dansvloer en laat het ritme je lichaam overnemen! Disco bestaat 50 jaar! Op dinsdagavond 14 november 2023 presenteren Richard van Dorp en Chris Schrijver van 19.00 tot 23.00 uur de Disco Special op RTV Seaport waar de beste discoplaten uit de afgelopen 50 jaar voorbij zullen komen.

Luister mee via de ether op 107,8 FM of via rtvseaport.nl/live-radio

De term ‘Disco’ viert dit jaar zijn 50e verjaardag! Voor het eerst gebruikt in een artikel in het tijdschrift  Rolling Stone, waarna ‘Disco’ de officiële aanduiding werd voor het genre. De eerste disconummers werden in 1973 uitgebracht, aanvankelijk waren de meeste disconummers enkel bedoeld voor het discotheek-publiek, in plaats van algemeen publiek, zoals radioluisteraars. Er zijn echter ook veel aspecten die naar het tegenovergestelde neigen; populaire radiohits werden ook in discotheken gedraaid, zolang ze een makkelijk te volgen patroon hadden, dicht bij 120 beats per minute. De meeste jaren zeventig-liedjes in het discogenre hebben een makkelijk te herkennen vierkwartsmaat.

Deze muziek ontketende een revolutie in de uitgaanswereld. Discotheken, zoals de bars met DJ’s in de volksmond gingen heten, schoten als paddenstoelen uit de grond. In de jaren zeventig ontstond met de zogenoemde discomuziek zelfs een speciaal genre dat zich richtte op dansliefhebbers in discotheken. Mensen danste hun nieuwste moves en vertonden hun club outfits. Disco strekte zich op haar hoogtepunt daardoor ook uit tot de mode in de kleding.

Soul- en funkplaten die de disco beïnvloed hebben zijn onder meer: Love Epidemic van The Trammps, Dance to the music van Sly & the Family Stone en Shaft van Isaak Hayes. De Motown-sound bevatte ook veel elementen die geassocieerd werden met het discogeluid met muziek als You Keep Me Hangin’ On van Diana Ross & The Supremes, Cloud Nine van The Temptations en Superstition van Stevie Wonder.

De Philadelphia Soul had tevens invloed op de latere disco, met platen als: Back Stabbers van The O’Jays, Dirty O’l Man van The Three Degrees en Clean Up Woman van Betty Wright.

De commerciële hoogtijdagen van de disco begonnen in de jaren 1973-’74 met de hits Never can say goodbye van Gloria Gaynor (1973) en Rock your baby van George McCrae (1974). Met het uitkomen van de discofilm Saturday night fever in 1977 was de rage op zijn hoogtepunt. Zangeres Donna Summer kreeg als “Queen of Disco”, de status van superster. Haar  nummer I feel love (1977) werd ook een baanbrekend nummer voor de opkomende synthpop.

Disco is in die dagen alomtegenwoordig, ook in de bioscoop. Memorabele films die om het muziekgenre draaien zijn o.a.: Car Wash (1976), Saturday Night Fever (1977), Grease (1978), Thank God It’s Friday (1978), Roller Boogie (1979), Disco Godfather (1979) en Staying Alive (1983).

En al deze films leveren weer hun eigen hits op. Een heel mooi voorbeeld daarvan is Last Dance van disco queen Donna Summer uit de film Thank God It’s Friday. Het nummer begint rustig, maar als het op gang komt loopt het als een tierelier.

Ook artiesten als de Bee Gees, Rod Stewart, Kiss en de Rolling Stones maakten korte of langere tijd muziek binnen het genre.

Om de disco-beleving nog intenser te maken introduceerden sommige artiesten aanstekelijke danspasjes die dankzij de genoemde cultfilm en de hierop inspelende dansscholen erg populair werden. Typische disco-dansstijlen zijn de ‘funky chicken dance’, ‘the hustle’ (Van McCoy), de ‘bump’ (Penny McLean), de ‘boogaloo’, ‘mashed potato’, de ‘robot’/’Moonwalk’ (Michael Jackson), de ‘bus stop’ etc.

Met de introductie van elektronische instrumenten in het discogenre zoals synthesizers, drumcomputers en vocoders ontstond er vanaf begin jaren tachtig een compleet nieuw genre. Een van ‘s werelds eerste volledige vormen van elektronische dansmuziek was de Italo Disco. Na de intrede hiervan verdween de discomuziek volledig uit de schijnwerpers. Italo Disco bleef tot het eind van de jaren tachtig populaire dansmuziek voor jongeren in niet Engelstalige delen van Europa. Italo Disco was ook de geboorte van het muziek genre New Wave.