Hoog risico op bosbranden in Kennemerland door droogte

Hoog risico op bosbranden in Kennemerland  door droogte

Lodewijk Jansen

De afgelopen maand is het in veel delen van Nederland erg droog geweest, dit heeft grote impact op de natuur, specifiek de bossen. In Noord-Holland leidt dit dan ook tot een flink aantal bosbrandjes. Lodewijk Jansen van het radioprogramma “Lodewijk voor Zes” ging in gesprek met een woordvoerder van de veiligheidsregio Kennemerland over bosbranden. In dit gesprek vertelde Remke Hoedemaker dat momenteel in de regio Kennemerland fase 2 geldt voor het risico op bosbranden.

Deze fase 2 is zeer zorgwekkend aangezien het betekent dat het bij een brandende sigarettenpeuk al kan escaleren. Remke vraagt om die reden dan ook mensen om hun afval mee te nemen en niets in de natuur achter te laten. Het is niet alleen slecht voor het milieu, zegt hij, maar ook nog eens brandgevaarlijk. Barbecueën, glas laten slingeren of vuurwerk afsteken kan in de natuur met deze droogte, zomaar voor brandjes zorgen. Zijn advies is dan ook: “Trek lekker de natuur in, maar hou je wel aan de regels en doe geen gekke dingen!”

Ook vraagt hij mensen hun auto of fiets te parkeren op de hiervoor bestemde plekken. Vaak worden er nog te veel fietsen neergezet op paden die de brandweer nodig heeft. In het geval van brand, kan dit de boel enorm vertragen.

Mocht je zelf een bosbrand ontdekken, dan is het advies: blijf rustig en bel 112, de hulpdiensten weten namelijk wat te doen in een noodsituatie.

Ben je benieuwd naar het hele interview dat Lodewijk had met Remke Hoedemaker, woordvoerder van veiligheidsregio Kennemerland? Beluister het onderstaande fragment voor het hele interview.