Bezoek de Nationale Archeologiedagen in Velsen

Bezoek de Nationale Archeologiedagen in Velsen
©Bert Bus/Friezen en Romeinen ontmoeten elkaar

Netty Struijs

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni doet Velsen mee aan de Nationale Archeologiedagen en staan het Oer-IJ en de Romeinen centraal.

Overal in Velsen zijn er sporen gevonden van een lange geschiedenis van bewoning, zelfs op plaatsen waar je het soms helemaal niet verwacht. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni zijn er verschillende activiteiten waaraan kinderen en volwassenen gratis kunnen deelnemen.

Kinderen kunnen op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni in de Bibliotheek IJmuiden en Velserbroek een speurtocht over de Romeinse tijd doen. Zij kunnen de speurtocht aan de balie ophalen en inleveren. De bibliotheek is vrijdag open van 10.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur. Goede speurders maken kans op een leuke prijs

Zaterdag 17 juni

Archeoloog dr. Arjen V.A.J. Bosman vertelt tijdens een korte wandeling over de Romeinse forten in Velsen en geeft hij nieuwe inzichten. Vooraf aanmelden via archeologie@velsen.nl. Verder organiseert Stichting Oer-IJ een fietstocht van ongeveer 12 km (duur rond 2,5 uur). De fietstocht voert langs en door van wat ooit het Oer-IJ en de Romeinse havenforten was. Start fietstocht op eigen fiets om 14.00 uur. Graag vooraf aanmelden via info@oerij.eu Start wandeling 10.30 uur en de fietstocht om 14 uur bij Action Planet Laaglandersluisweg 12 in Velsen-Zuid..

De (gratis) Romeinen audiotour is op ieder moment te volgen en leuk voor volwassenen en kinderen. Meer informatie en de route is te vinden op spaarnwoudepark.nl/activiteiten/wandelen.

Kijk voor meer activiteiten op archeologiedagen.nl.