Dit weekend: Afronding seizoen in ‘t Mosterdzaadje

Dit weekend: Afronding seizoen in ‘t Mosterdzaadje
Julie, Dasha en Vital

Aangeleverd

De zusjes Frijns en een feestelijk slotconcert.
Op vrijdag 2 juni om 20.00 uur zijn de violiste Saskia en de pianiste Anne Frijns te gast in ‘t Mosterdzaadje. Na hun studie aan het Utrechts Conservatorium zijn ze met groot succes als duo het podium opgegaan. Zo gaven ze al heel wat concerten met de mooiste werken voor viool en piano. Vooral het twintigste-eeuws repertoire heeft hun voorkeur. Op het programma deze avond spelen ze Igor Stravinsky, Francis Poulenc en Joaquin Turina. Muziek die een tijdspanne kent van 1923 tot 1943.
Hoewel de componisten uit verschillende landen komen (Rusland, Frankrijk, Spanje), elk met een eigen klank en stijl, hebben ze als overeenkomst dat ze alle drie een deel van hun leven in Parijs woonden. En de Franse invloed in hun werk is niet te missen.

Van Turina spelen El Poema de una Sanluqueña (1923), een pareltje in het repertoire voor viool en piano. Het werk is opgedragen aan de muchachas, de meisjes van Sanlúcar. De Suite Italienne is de muziek die Sravinsky schreef voor het ballet Pulcinella. De première was in 1920 in Parijs. Kostuums en Decor waren van Picasso. Hij gebruikt muziek uit de barok van Pergolesi (de Serenade) en de Nederlander Unico Wilhelm van Wassenaer (de Tarantella). In 1933 bewerkte Stravinsky de muziek tot een suite voor viool en piano. De Sonate voor viool en piano van Poulenc heeft elk zichzelf respecterend violist op zijn repertoire. Maar eigenlijk hield Poulenc helemaal niet van de viool. Het werk uit 1943 droeg hij op aan de vermoorde Spaanse dichter Frederico Garcia Lorca.

Een hoogstaand fluitfestijn.
Twee topfluitistes en een briljant pianist zullen op zondag 4 juni om 15.00 uur het concertseizoen uitluiden. Een feestelijk slotconcert op hoog niveau met muziek die nog lang zal naklinken. Op het podium staan dan de fluitistes Julie Moulin en Dasha Beltiukova. Achter de vleugel zit Vital Stahievitch. Geopend wordt het concert met een vrolijk dansend Baroktrio van de Italiaanse componist Pietro Nardini. Van Rachmaninov speelt Vital solo de Prélude op. 32 nr. 12 in gis klein. Vervolgens een duo van Charles Koechlin, de sonate voor fluit en piano van Rudolf Escher en Edison Denisov. Tot slot het trio van Franz Doppler.

Dasha Beltiukova behoort tot de beste fluitisten in ons land. Samen met de uit Frankrijk afkomstige Julie Moulin, fluitiste van het Concertgebouworkest, weten ze het beste uit elkaar tevoorschijn te halen. Met Vital Stahievitch samen, die o.a. aan het Conservatorium van Amsterdam de fluitklas onder zijn hoede heeft, is dit een trio van ongekende klasse. In hun handen komt ook de wat minder bekende muziek warm binnen.

Daarmee sluit met goed gemoed ‘t Mosterdzaadje de deuren tot in september. Maar na afloop van het concert zullen we een dronk uitbrengen op de zomer, de muziek en het nieuwe concertseizoen.

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord. 023-5378625
Toegang vrij, collecte na afloop met richtlijn van €10
Vanaf een half uur voor aanvang zijn de deuren open.
www.mosterdzaadje.nl