De Hofstede Velserbroek – goed nieuws

De Hofstede Velserbroek – goed nieuws
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

De activiteiten in De Hofstede blijven bestaan. Wel wordt gekeken naar de samenhang ervan en of ze de ouderen genoeg aanspreken. En er wordt nauw samengewerkt met het toekomstige ‘Huis van de Wijk’ in Velserbroek.

De gemeente Velsen wil graag dat haar accommodaties (sporthallen, buurthuizen enz.) zo veel mogelijk gebruikt worden. Dat geldt ook voor De Hofstede en de bibliotheek in Velserbroek (het toekomstige Huis van de Wijk). Overlappen die activiteiten elkaar niet? Kan het misschien in één ruimte? Wat zou het effect daarvan zijn? Dat heeft Velsen onderzocht, met de opdracht van de gemeenteraad om vrijwilligers, deelnemers en bewoners van De Hofstede daar bij te betrekken – én bij de oplossingen. Dat is gebeurd.

Ruim aanbod activiteiten

De uitkomst is goed nieuws: het programma dat nu in De Hofstede bestaat, blijft. Wel gaan gebruikers en begeleiders kijken of het programma een beetje samenhang heeft, en of ze ouderen genoeg aanspreken (‘doorontwikkeling’ noemt Velsen dat). En er wordt nauw(er) samengewerkt met de bibliotheek in Velserbroek, waar ook Welzijn en st. Buitengewoon actief zijn. Zo kan er een ruim aanbod ontstaan dat veel (meer) groepen aantrekt.

Goede samenwerking

Velison Wonen, Zorgbalans, Welzijn Velsen, de Activiteiten Commissie van De Hofstede en de gemeente zaten met elkaar om tafel. Zij brachten het probleem in kaart en dachten samen na over goede oplossingen. Die manier van werken is iedereen erg goed bevallen.

Wat onder andere bleek, was dat je de activiteiten in De Hofstede niet zomaar kunt verplaatsen; veel (buurt)bewoners zijn slecht ter been. En het sociale aspect is heel belangrijk; mensen gaan samen met partner of buren naar een activiteit, spreken en zien elkaar. En merken het ook als het met een ander minder goed gaat. Dan is snel en makkelijk alarm geslagen bij Zorgbalans, dat om de hoek zit. Dat moet zo blijven. Deze activiteiten en die in het Huis van Wijk vullen elkaar goed aan en bijten elkaar niet.

De plannen worden nu verder uitgewerkt (financieel en juridisch); in het najaar komt het college terug bij de raad over de voortgang en uitwerking.