Waal- en Dolfijnstraat IJmuiden: concept beeldkwaliteitsplan ter inzage

Waal- en Dolfijnstraat IJmuiden: concept beeldkwaliteitsplan ter inzage
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

De twee flatgebouwen van Woningbedrijf Velsen aan de Waal- en Dolfijnstraat in IJmuiden worden gesloopt en vervangen door nieuwe (sociale huur) appartementen. Het concept beeldkwaliteitsplan ligt ter inzage tot 14 juli. Een aantal vertrouwde elementen komt terug.

De meeste Velsenaren kennen de flats wel: randje Heerenduinweg, vijf verdiepingen hoog, met een flinke ‘knik’ erin. Sinds najaar 2021 praten de gemeente en het Woningbedrijf met inwoners over de nieuwbouw daar.

Beeldkwaliteitsplan

In dit plan staan ideeën over de ‘uitstraling’ van de gebouwen, de materialen en het kleurgebruik. Er wordt gekeken naar hoe het landschap eruit ziet, hoe de gebouwen daar in staan, en hoe je dat kunt verbinden met elkaar. (Wat er niet in staat, is hoeveel appartementen er komen, hoe hoog de gebouwen worden en waar er straks wordt geparkeerd. Die plannen komen later.)

Dudok in het achterhoofd

De flats van nu hebben sterke horizontale lijnen door de balkons die langs drie verdiepingen lopen, en ook meegaan in de knik. De bovenste verdieping ligt iets naar achteren ten opzichte van die eronder. De kop van het gebouw is bijzonder door een soort bakstenen omlijsting.

Veel van deze elementen komen weer terug in de plannen voor de nieuwbouw. Misschien niet precies hetzelfde, maar wel in grote lijnen. Dat komt, omdat de gemeente het Wederopbouwplan van na WO II van architect Dudok in het achterhoofd heeft gehouden. De flats zijn daar een onderdeel van, en Velsen wil dat principe vasthouden.

En verder?

Verder zegt het Beeldkwaliteitsplan, dat er een ‘groene overgangszone’ komt tussen de nieuwe flats en de omgeving. De gebouwen worden niet hetzelfde, maar zijn wel duidelijk met elkaar verbonden. De balkons worden wél anders; kennelijk hebben de inwoners daar in de overleggen om gevraagd. Het wordt zelfs ‘een feest van de balkons’. De kleuren worden gedempt en ‘natuurlijk’, passend bij de omgeving. En er worden zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt.

Het beeldkwaliteitsplan is hier te downloaden. Inzage is tot 14 juli 2023.