Telstar sluit (zeer laat) maar in stijl af

Telstar sluit (zeer laat) maar in stijl af

Geschreven door Hans Akkerman

Het positieve nieuws: 14 zeges, 11 remises en 13 nederlagen en een keurige 9e plek op de ranglijst. Slechts 52 goals tegen. Wat viel tegen? Geen deelname aan de nacompetitie en slechts 39 keer gescoord. Telstar beleefde een seizoen van hernieuwd optimisme maar uiteindelijk ook van nét niet. Vrijdag stond eindigen in ‘’het linkerrijtje’’ centraal en het seizoen dus gepast afsluiten. De business ruimte puilde uit met eters en Pieter de Waard kreeg 90 minuten lang een IJmuider Courant journalist in zijn kielzog voor een passend afscheidsverhaal  Ook het huldigen van Glynor Plet, 200 competitieduels en all-time topscorer met 88 goals, ging niet onopgemerkt voorbij. Opponent N.A.C. vulde zoals gewoonlijk het bezoekers vak tot de nok en ook de andere vakken waren zeer goed gevuld voor de laatste voorstelling (2863). In stijl afsluiten was de missie. 

Frisse start

Telstar startte fris en fruitig, zag Ozgur Aktas tot tweemaal toe missen en Christos Giousis een dot van een kans om zeep brengen. Toen N.A.C. bij de eerste geslaagde aanval door Odysseus Velanas de leiding zag nemen, kwam het bekende Telstar-euvel weer naar voren. Zelf scoor je niet en de tegenstander wél bij de eerste kans. Na de rust geloofde N.A.C. het aanvallend wel en was Telstar maar niet bij machte bressen te slaan in de afweer van de tegenstander. Met nog een kwartier op de klok bracht Mike Snoei de 21-jarige Quinten van den Heerik binnen de lijnen. Een gouden wissel naar later bleek.  

Telstar slaat laat toe in 90+2 en 90+9 (!)

Het venijn zat duidelijk in de staart en hoe! In 90+ 1 vond David Min de voormalig Kolping Boys en DEM jeugdspeler bij de tweede paal en de youngster schoot makkelijk binnen. Het stadion ontplofte van vreugde en emotie maar één onverlaat kon het niet laten een plastic beker gevuld met  bier op het veld te werpen. Reden voor het arbitraire trio een pauze in te gelasten van gelukkig maar een paar minuten. Het kon niet op voor Telstar dat met vijf (!) spitsen plotseling vol de strijd aan ging. Er werd een hoge voorzet doorgekopt door Glynor Plet en wie stond daar? Opnieuw Quinten van de Heerik die optimaal profiteerde van aarzelend optreden van twee N.A.C. centrale verdedigers en met een lage schuiver in de hoek de winnende goal aantekende;2-1. Even leek het erop dat Telstar de eredivisie had bereikt want de pure blijdschap en euforie bij de thuisfans kende even geen grenzen meer na het laatste fluitsignaal.

Jongensboek scenario voor Quinten

Quinten van den Heerik werd na afloop naar elke camera geloodst om zijn verhaal te doen.’’ Wat er door mij heen ging toen ik die tweede en winnende goal scoorde? Poeh, héél veel emotie. Veel op de bank gezeten op vrijdag bij het eerste en dan in de onder 21 de dag er op spelen. Dat is soms best wel lastig hoor. Dan is dit een droom die uitkomt en laten we hopen op een definitieve doorbraak voor mij,’’ glunderde de 21- jarige Alkmaarder die snel de business ruimte werd in geloodst om de Man of the Match Award, samen met Glynor Plet, in ontvangst te nemen. Een euforische Telstar-diehard was onder de indruk overtuigd van zijn intrinsieke kwaliteiten van het jonge talent want hij had het al snel gezien.’’ Biedt die man een dubbel contract aan,’’ jubelde hij voordat hij met zijn voetbalmaten er  een lange nazit van ging maken.