Tiny forest bij de Plataan?

Tiny forest bij de Plataan?
©RTV Seaport/Lotje Eikelboom

Basisschool De Plataan in Velsen-Noord wilde naast het schoolplein graag een natuurspeelplaats aanleggen. Dat mag niet van de gemeente. Maar een Tiny Forest – klein bos – mag wél.

Basisschool De Plataan heeft een schoolplein, net als elke andere school. Maar al dat steen … Een natuurspeelplaats ernaast zou leuk zijn, dacht de school. Met bijvoorbeeld wat bomen om in te klauteren, snippers op de grond, misschien wat water om mee te spelen? Kunnen we die groenstrook naast de parkeerplaatsen aan de Wijkermeerweg daar niet voor gebruiken?

Nee, maar wel iets anders

Ze vroegen het aan de gemeente. Velsen wil graag investeren in leefbaarheid in Velsen-Noord. En met inwoners en school kijken wat er kan. Maar die groenstrook – nee, dat mocht niet. Jullie hebben een groot schoolplein, zei de gemeente. Kun je daar niet een stukje van nemen voor die natuurspeelplaats?

Tiny forest

Gelukkig zei de gemeente niet alleen maar ‘nee’. “Is een Tiny Forest een idee? Dat is een dichtbegroeid, inheems bos zo groot als een tennisbaan. Dat is dan niet op het schoolplein, maar misschien kan dat in de buurt. En daar willen we wel aan meewerken.” Daar gaat De Plataan nu over nadenken; ze vinden het een mooi alternatief.