Concert Roy Orbison in de Flashback Party Special

Concert Roy Orbison in de Flashback Party Special

Richard van Dorp

Op dinsdagavond 2 mei 2023 kan je in de Flashback Party Special luisteren naar het unieke Black and White concert dat Roy Orbison gaf op 30 september 1987. Luister mee via 107,8 FM.  

Op 30 september 1987 stond Roy Orbison in de Coconut Grove Ambassador Hotel in Los Angeles te blinken, met de begeleidingsband van Elvis Presley en tal van artiesten als Bruce Springsteen, Tom Waits, K.D. Lang, Elvis Costello, Bonnie Raitt, Jeff Lynne, Tom Petty, Jennifer Warnes, Brian Ferry en T Bone Burnett aan zijn zijde.

Roy Orbison and Friends: A Black and White Night is een Cinemax/HBO-televisiespecial die alleen op VHS en Laserdisc werd uitgebracht.

Roy Orbison was een Amerikaanse country- en rockzanger. Hij begon zijn carriëre in 1956 bij het platenlabel Sun Records waar ook artiesten als Elvis Presley, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis onder contract stonden. Zijn enige hit voor Sun Records die Orbison scoorde was Ooby Dooby, waarvan er zo’n 500.000 exemplaren van werden verkocht.

Orbison verliet Sun Records en kwam terecht bij het platenlabel RCA waar Elvis Presley vele hits opnam. Orbison bleef echter niet lang. Na een aantal nummers op plaat te hebben gezet verliet hij in 1959 het label en kwam terecht bij Monument Records.

Orbisons eerste single bij Monument Records, Up Town, was een bescheiden succes en bereikte nummer 72 in de Billboard Top 100. De opvolger van de single werd uitgebracht in 1960 en maakte van Roy Orbison een wereldster. Van Only the Lonely gingen ruim twee miljoen exemplaren over de toonbank. Tussen 1960 en 1965 produceerde Orbison klassiekers als Running Scared, Crying, Blue Angel, Falling, Blue Bayou, It’s Over, In Dreams en Oh, pretty woman. Toen het contract bij Monument Records in 1965 afliep was Orbison een wereldster met platenverkopen die de 30 miljoen hadden overschreden.

Orbison tekende voor het MGM-label, dat bereid was om hem het tot dan hoogste bedrag ooit (1 miljoen dollar contant) voor een platenartiest te betalen. Verder kreeg hij de kans om in films te acteren. MGM bedong echter dat er per jaar 30 songs en 1 album geproduceerd moesten worden.

In 1973 werd zijn contract bij MGM ontbonden. Een jaar later tekende hij bij Mercury Records en nam daar het album I’m Still In Love With You op. In 1977 tekende Orbison opnieuw bij Monument Records.

In 1979 tekende hij bij Aslyum Records en bracht daar het album Laminar Flow uit. Het album bevatte matige discoachtige liedjes. Ondertussen was er achter de schermen iets op gang gekomen, want Orbison was dan wel niet meer een succesvol platenartiest, zijn werk uit de jaren zestig heeft echter wel zijn sporen nagelaten bij jongere collega’s. Linda Ronstadt nam Blue Bayou op (1977), Don McLean Crying (1980) en Van Halen Oh, pretty woman (1981) en allen scoorden zij daarmee grote hits. Zelf scoorde Orbison samen met Emmylou Harris in 1980 eindelijk weer een hit met That Loving You Feeling Again. Vanaf die tijd begon Orbison aan een comeback te werken en kwam hij meer en meer in de spotlights te staan.

Orbison kwam eindelijk terug aan de top en maakte dat nog eens duidelijk door in 1988 deel uit te maken van de supergroep The Traveling Wilburys, waarvan ook Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne en Tom Petty deel uitmaakten. Het debuutalbum heette Traveling Wilburys Vol. 1, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht werden.

Orbison stierf op 6 december 1988 plotseling als gevolg van een hartstilstand bij zijn moeder thuis in Hendersonville, Orbison was in voorbereiding op een wereldtournee.

Zijn nieuwe album werd in januari 1989 postuum uitgebracht onder het Virgin label. De single You Got It werd een wereldwijde hit.