Afvalcoaches helpen inwoners met vragen over afval scheiden

Afvalcoaches helpen inwoners met vragen over afval scheiden

Sinds januari 2023 is er een nieuw recycletarief ingevoerd in de gemeente Velsen. Met het nieuwe systeem worden inwoners aangemoedigd om zo veel mogelijk afvalstromen te scheiden. Voor veel inwoners nog een lastige klus. Daarom staan de afvalcoaches van de HVC klaar voor alle inwoners die vragen hebben over het scheiden van afval.

De afvalcoaches van de HVC zoeken de persoonlijke gesprekken op van deur tot deur. In het eerste kwartaal van 2023 stond de teller al op 1300 gesprekken. Maar ook geven de coaches uitleg op scholen, waar kinderen al vanaf jongs af aan geleerd wordt om hun afval op een bewuste manier te scheiden.

De coaches krijgen een grote variatie aan vragen te horen. De gesprekken gaan over het recycletarief, maar ook geven de coaches tips over het scheiden zelf. Afvalcoach Nathalie herkent een belangrijk misverstand. “Mensen denken dat ze nog best wel veel restafval hebben. Maar op het moment dat je goed afval scheidt, kom je er echt achter dat dat heel weinig kan zijn.”

De belangrijkste tip die de coaches delen: Organiseer afval al goed in de keuken. Dat maakt alles makkelijker. Daarnaast wordt de HVC app aangeraden. De app geeft duidelijk uitleg over welke afvalstroom waar bij hoort. Ook geeft de app een seintje als de bak weer buiten gezet moet worden.