Dit weekend in ‘t Mosterdzaadje: Pianiste Ksenia Kouzmenko en ‘Die schöne Müllerin’

Dit weekend in ‘t Mosterdzaadje: Pianiste Ksenia Kouzmenko en ‘Die schöne Müllerin’
Patrick Hopper en Joost van Tongeren

Ksenia Kouzmenko
Met grote regelmaat hoor je de naam Ksenia Kouzmenko op de radio voorbij komen. Deze pianiste die na haar studie in Minsk naar Nederland kwam en hier furore maakt, is op zaterdag 18 maart om 15.00 uur in ‘t Mosterdzaadje. Het concert staat in het teken van haar onlangs uitgekomen album waarin ze Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek vastlegde. En ook werken van componisten die door de Spaanse muziek werden geïnspireerd. Uitgevoerd worden: Albeniz, Guatarino, Ginastra, Cervantes, Severac, Mompou en Debussy.
‘Ksenia Kouzmenko is een overtuigd performer en sleept de luisteraar mee op haar muzikale ontdekkingstochten’, staat over haar geschreven. De inspiratie voor haar cd met de titel “La présence lointaine” (“De verre aanwezigheid”) putte ze uit een voettocht door de Pyreneeën. Samen met het publiek gaat ze die tocht over muzikale paden nog eens maken.
Ksenia Kouzmenko heeft een enorme staat van verdienste en is sinds 1999 docente aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag

Het droevige verhaal van ‘Die Schöne Müllerin’
Op zondag 19 maart om 15.00 uur zijn bariton Joost van Tongeren en pianist Patrick Hopper te gast in ’t Mosterdzaadje. Ze brengen ‘Die Schöne Müllerin’ ten gehore. Een heel beroemde cyclus van 20 liederen die Franz Schubert in 1821 schreef op gedichten van Wilhelm Müller. Met veel passie en plezier zijn ze de uitdagingen, die in het uitvoeren van deze cyclus besloten ligt, aangegaan. Ze hebben er zin in om deze zo ontzettend mooi op muziek gezette geschiedenis met het publiek te delen. Eerder voerden zij met succes de ‘Winterreise’ uit.

‘Die schöne Müllerin’ vertelt het verhaal van een jongeman die rondtrekt en werk vindt bij een watermolen, waar hij verliefd wordt op de dochter van de molenaar. Ondanks momenten van hoop en zelfs opgetogenheid, loopt het slecht af. Wij volgen de verlangens, twijfels en overpeinzingen van deze jongeman van heel dichtbij. De gedichten heeft Müller altijd bedoeld als liedteksten, toch is het onwaarschijnlijk dat Schubert en Müller elkaar gekend hebben. Müller had zich geen betere componist kunnen wensen.

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord 023-5378625
Vanaf een half uur voor aanvang is de zaal open.
Toegang vrij, na afloop collecte met richtlijn €10
www.mosterdzaadje.nl