Kerstactie om zwerfkatten uit problemen te houden

Kerstactie om zwerfkatten uit problemen te houden
© Stichting Zwerfkatten IJmuiden

Ieder jaar rond Kerst houdt de Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden een speciale Kerstactie. Zo wordt ook dit jaar weer elke donatie die tussen 15 december en 15 januari naar de stichting gestort wordt met de helft verhoogd.

De coördinator van de vrijwilligersorganisatie, Marya Dekker, legt uit: “Het is iedere keer weer spannend: krijgen we de 50% actie rond? Is het weer mogelijk genoeg sponsors te vinden die willen helpen? Maar, op de valreep, is het dan ook nu weer zo ver: Iedere donatie die tussen 15 december en 15 januari op onze rekening wordt gestort met de tekst Kerstactie of 50% actie, wordt met de helft verhoogd. Dus doneert iemand 50 euro, dan doen de sponsors daar nog eens 25 euro bovenop en krijgen wij dus 75 euro! Hoe fijn is dat?”

Maar ook, hoe nodig is het? Juist nu. Veel mensen voelen het zelf in de portemonnee. De tijden zijn duur en met een klein inkomen kom je al snel in de problemen. “Ook wij. De brandstofprijzen voor onze ambulance zijn fors gestegen, het voer voor de 125 kansloze katten die we dagelijks verzorgen is aanzienlijk duurder geworden, de dierenarts gaat de prijzen verhogen vanaf januari en uiteraard de grootste boosdoener; de energiekosten.

We hebben het uitgerekend: we gaan komend jaar dubbel zoveel betalen aan gas en elektra. Maar ook de olie voor de kachels die we in de binnenverblijven gebruiken is in prijs verdubbeld. En nu staan we voor nóg een uitdaging; de prijs die we in het nieuwe jaar voor het afval moeten gaan betalen! Dat gaat ons letterlijk honderden euro’s per maand kosten, ondanks dat we heel veel scheiden. Dergelijke bedragen kunnen wij niet opbrengen; we zijn geheel afhankelijk van giften. Aan alle kanten is het de broekriem aanhalen, en duimen dat we het gaan redden in 2023.

Tegelijkertijd zien we een afname van het aantal donateurs. Een paar trouwe donateurs zijn overleden en een aantal heeft met pijn in het hart hun maandelijkse bijdrage stopgezet omdat ook zij met hogere maandelijkse onkosten te maken krijgen. We begrijpen hen zo goed…”

Daarom is de kattenstichting ontzettend blij dat ze toch weer een groepje sponsors bij elkaar heeft weten te krijgen die de Kerstactie van harte ondersteunt. Hopelijk kunnen zij, met uw hulp, van de 50% actie weer een succes maken. Zelden is het zó nodig geweest!

De 50% actie loopt tot 15 januari via rekeningnummer NL85INGB0004761772 tnv St. Zwerfkatten IJmuiden ovv Kerstactie.