Bomen Wilhelminakade gaan oversteken

Bomen Wilhelminakade gaan oversteken
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Het kán wel: goede samenwerking tussen bewoners en gemeente. Let maar eens op de zes bomen aan de huizenkant van de Wilhelminakade. Die worden verplaatst naar de overkant van de straat. Beter voor het klimaat en zonder verlies van parkeerruimte!

In september van dit jaar keurde het college de nieuwe indeling van de Wilhelminakade goed – het deel aan de rechterkant als je vanaf de Kennemerlaan over de Julianabrug komt. Er kwamen bomen en grotere plantvakken aan de huizenkant. Nu weet de gemeente dat er bijna overal kabels in de grond zitten. Gelukkig is dat ter plekke nog eens goed bekeken, en toen bleek dat leidingen de aanplant van nieuwe bomen flink in de weg zat. Voor vier van de geplande zes bomen was in de grond eigenlijk geen ruimte.

Snel een mooie oplossing
Wat deed de gemeente? Niet bij de pakken neerzitten, maar gelijk kijken of de bomen ergens anders konden komen. En wat bleek? De overkant was ideaal. Ruimte genoeg. En nog mooier: de plantvakken worden een beetje verdiept aangelegd. Dat betekent dat regenwater er zó instroomt en dus niet de straat ‘blank zet’. Goed voor de bomen (en het klimaat) en fijn voor de buurt. En de parkeervakken komen gewoon aan de huizenkant.

Bewoners blij
De bewoners kregen er informatie over tijdens een (digitale) informatieavond, en konden zich er goed in vinden. Sterker nog, ze vinden het wel fijn dat de bomen wat minder dicht op hun huizen komen te staan. Een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen inwoners en gemeente, met uitstekende resultaten.