Gemeente komt met noodplan: ‘Velsen laat niemand in de kou staan’

Gemeente komt met noodplan: ‘Velsen laat niemand in de kou staan’

Warmte, genoeg eten, behoud van aansluiting op gas, water en licht en behoud van je zorgverzekering – daar zet de gemeente Velsen op in, nu meer mensen het financieel moeilijk krijgen in deze dure tijden. Lees hieronder wat dat betekent voor onze kwetsbare inwoners.

Veel inwoners in de problemen
Alles wordt duurder. Niet alleen de boodschappen (door hoge inflatie), maar vooral de prijzen voor gas en stroom. Zeker voor mensen die nu al een krappe beurs hebben, kan dat snel tot grote problemen leiden. De steunregeling van het Rijk gaat pas in februari volgend jaar in. Zo lang kunnen sommige mensen niet wachten, ziet Velsen. Meer mensen doen een beroep op de Voedselbank, op ‘Voedsel op de Plank’ (voor mensen die net teveel inkomen hebben voor de Voedselbank), mensen hebben weinig reserves op de bank, en het Team Schuldhulpverlening van Velsen ziet dat ZZP’ers in de knel komen. Daar komt nog bij dat mensen vaak laat om hulp vragen, waardoor de problemen dan al groter zijn. Voor al die mensen is er nu een noodplan, dat onmiddellijk ingaat. Hieronder de belangrijkste punten daaruit.

1. Warmte. Velsen gaat warme kleding & dekens aanbieden. Samen met Stichting Welzijn Velsen en het Sociaal Wijkteam komen er plekken voor inzameling, sortering en uitdelen van warme kleren en dekens. Ook gaan gratis energiecoaches bij mensen langs om advies te geven, bespaarproducten uit te delen (led-lampen, radiatorfolie enz.) en die gelijk te installeren.

2. Genoeg eten. De Voedselbank krijgt extra geld voor voedselpakketten. Er komen buurtkastjes met boodschappen erin, die je zo kunt meenemen. De kastjes komen bij buurtcentra en bij het stadhuis.

3. Gas, water, licht en verzekering. De gemeente maakte afspraken met leveranciers van energie en water, zorgverzekeraars en woningbouwcorporaties om direct aan de bel te trekken als zij merken dat mensen hun rekening niet betalen.

De maatregelen van de gemeente gaan direct in. Velsen gaat er in een publiciteitscampagne veel aandacht aan besteden, de komende tijd. Houd de berichten in de gaten!