Open Monumentendag in het teken van duurzaamheid

Open Monumentendag in het teken van duurzaamheid

Velsen viert Open Monumentendag op zaterdag 10 september 2022. Aansluitend op het landelijke thema staat deze dag in het teken van duurzaamheid.

Ook monumentale panden moeten meegaan met maatschappelijke ontwikkelingen en de daarbij behorende opvattingen. Nu speelt bijvoorbeeld de energietransitie een grote rol. Dit roept nieuwe vraagstukken op. Als een monument gerestaureerd moet worden, hoe kunnen we daar dan verduurzamingsmaatregelen toepassen? Kunnen we zonnepanelen of isolatie aanbrengen op een manier die het monumentale karakter niet aantast?

Naar aanleiding van het thema heeft de gemeente Velsen de brochure ‘Duurzaam duurt het langst!’ samengesteld. Deze is gratis af te halen bij boekhandel Bredero in Santpoort-Noord, boekhandel The Read Shop, het gemeentehuis en de bibliotheek in IJmuiden en de bibliotheek in Velserbroek.

Activiteiten
Op zaterdag 10 september van 10.30 uur tot 12.30 uur kunt u de workshop ‘Monumenten en duurzaamheid’ bijwonen. Hierin wordt informatie over verduurzaming van monumenten uitgewisseld. De bijeenkomst is in de Goede Herderzaal in de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid. U kunt aanmelden bij info@dorpvelsen.nl o.v.v. bijeenkomst duurzaamheid.
Voor andere openstellingen en activiteiten kunt u kijken op openmonumentendag.nl.