Nog geen extraatje voor iemand in de bijstand

Nog geen extraatje voor iemand in de bijstand
© RTV Seaport

Een raadslid van de PvdA heeft het college gevraagd of het mogelijk is om mensen in de bijstand wat extra’s te geven, nu de boodschappen en de energieprijzen zo omhoog gaan. Andere gemeenten doen dat ook. Het college van Velsen antwoordt dat ze al doet wat mag binnen de huidige wet. Het rijk gaat die wet aanpassen. Als daardoor de regels ruimer worden, past Velsen die ook toe. 

Wie moet leven van de bijstand mag elke maand maximaal 50 euro ‘cadeau krijgen’. Zo’n gift wordt niet verrekend met de uitkering. Hogere bedragen wél. Raadslid Onika Pinkus vraagt of die 50 euro geen 100 mag worden. Mensen met een kleine beurs hebben het moeilijk, nu de boodschappen en de gasprijzen zo hoog zijn geworden.

Het college antwoordt dat giften voor mensen in de bijstand aan regels gebonden zijn – het moet  bijvoorbeeld gaan om de ontwikkeling of het welzijn van een minderjarig kind dat nog thuis woont. Het rijk heeft alle gemeenten inderdaad opgeroepen om alle beleidsruimte te gebruiken die ze hebben om mensen in de bijstand financieel tegemoet te komen. Velsen geeft aan dat ze dat al doet. Ruimere vergoedingen mag niet van de wet.

Het rijk werkt aan een verandering van de Participatiewet (waarin dit soort giften geregeld worden). Als die verandering betekent dat mensen in de bijstand meer giften mogen ontvangen, past Velsen die verandering zelf ook toe. Tot die tijd zullen de mensen in de bijstand het moeten doen met 1.300 euro energietoeslag als compensatie voor de gestegen gasprijzen.