Normaal in de Flashack Party Special

Normaal in de Flashack Party Special

Op dinsdagavond 30 augustus kan je in de Flashback Party Special een uur lang luisteren naar een live concert van de Achterhoekse band Normaal dat werd gehouden op 8 april 1982 in Oldenzaal. Luister mee tussen 20 en 21 uur via 107,8 FM of rtvseaport.nl/radio.

Normaal is een Nederlandse  rockgroep die als grondlegger van de boerenrock wordt gezien. Normaal werd eind 1973 opgericht door Bennie Jolink (Buizen Berend) en Jan Manschot (Brekken Jan Schampschot) en brak in 1977 door met de hit Oerend Hard.

De groep begon in 1974 onder de naam Pudding en bestaat dan uit zanger Bennie Jolink, gitaristen Jan Kolkman en Ferdi Joly, bassist Wim van Dijk en drummer Jan Manschot. Als uitgangspunt kiest men de pure rock & Roll van Chuck Berry en Little Richard. Eind 1974 had Normaal hun eerste optreden als Amusementsorkest Normaal en zongen uitsluitend in het Engels.

Na vele wisselingen volgde een brainstorm onder de bandleden en werd besloten de groep Normaal te noemen. Het eerste grote optreden was tijdens het Lochem Popfestival, dat traditioneel op Hemelvaartsdag werd gehouden. Het zingen in de Achterhoekse streektaal sloeg aan en werd uiteindelijk een handelsmerk. Normaal besloot om van het Engels af te stappen en voortaan in de streektaal te gaan zingen, daarmee wordt Normaal wel als grondlegger van de dialectpop beschouwd met termen als daldeejen en HØKEN.