Scholieren denken over toekomst tijdens scholierenverkiezingen Ichthus Lyceum

Scholieren denken over toekomst tijdens scholierenverkiezingen Ichthus Lyceum

Op dinsdag 15 maart vonden op verschillende scholen in de gemeente de scholierenverkiezingen plaats. In de uitslag onder scholieren in Velsen bleek D66 als grootste partij uit de bus te komen, gevolgd door GroenLinks. Hoewel veel leerlingen nog onder de 18 jaar zijn, werd er op het Ichthus Lyceum in Driehuis enthousiast gestemd.

Docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen Lars van Bruggen organiseert al jaren de scholierenverkiezingen. “Het is heel leuk om de leerlingen kennis te laten maken met de verkiezingen en hoe het allemaal werkt.” Daarnaast wil de school inzicht krijgen in hoe de leerlingen scoren ten opzichte van het land en van de officiĆ«le gemeenteraadsverkiezingen. Een kleine aanpassing is dat de scholieren enkel op een partij konden stemmen, en niet op specifieke kandidaten.

Meerdere leerlingen hebben een stemwijzer er bij gepakt en daar hun keuze op gebaseerd. Ferran reageert, “Ik vind het belangrijk omdat je dan kan zien wat de jeugd belangrijk vind en welke partij er bij de jeugd boven aan staat.”

Bij de scholieren zou D66 de met bijna 33% van de stemmen de grootste worden. De partij wordt gevolgd door GroenLinks, VVD en PVDA. Velsen Lokaal zou de eerste lokale partij zijn op plek 5.