Sluizenroute in tweede kwartaal als proef open voor gemotoriseerd verkeer

Sluizenroute in tweede kwartaal als proef open voor gemotoriseerd verkeer
Aangeleverd ©Topview Luchtfotografie

Na de opening van de Zeesluis IJmuiden door koning Willem-Alexander vroegen vele Velsenaren zich af wanneer de sluizenroute weer voor gemotoriseerd verkeer open zou gaan. Antwoord op de vraag kwam deze week in een collegebericht van de gemeente Velsen. Rijkswaterstaat ‘gaat zijn uiterste best doen’ om de route in het tweede kwartaal van dit jaar te openen. Omdat Rijkswaterstaat verwacht dat het gebruik van de sluizen veel invloed heeft op de verkeersroute, wordt de route in eerste instantie als proef geopend.

In een brief van Rijkswaterstaat wordt benadrukt dat er geen garanties te geven zijn over het moment waarop de route weer open gaat. „Rijkswaterstaat doet zijn uiterste best om de route in het tweede kwartaal van dit jaar te openen voor gemotoriseerd verkeer en dan ook open te houden, maar kan gezien de vele ontwikkelingen op het sluizencomplex geen garanties geven.”

In de brief wordt uitgelegd dat het gebruik van de Noordersluis en de nieuwe Zeesluis IJmuiden grote invloed zal hebben op de verkeersroute. Concreet kan het leiden tot verwarring op de route en tegenstrijdige verkeersstromen, met grotere kans op ongevallen. Denk aan wegversmallingen, omleidingen en in het uiterste geval tijdelijke afsluitingen. Daarom is er besloten om de openstelling in de vorm van een proef te laten plaatsvinden, waarbij minstens een jaar wordt gemonitord in hoeverre de veiligheidsrisico’s zich in de praktijk voordoen.

“We zijn blij dat het bijna zo ver is.” Reageert de gemeente Velsen. “We snappen dat Rijkswaterstaat vanwege de veranderde verkeerssituatie de route gecontroleerd wil openen en de situatie monitort.”

%d bloggers liken dit: