Nog één overtreding en Café Cheers moet twee weken dicht: ‘Ze hebben de pik op ons’

Nog één overtreding en Café Cheers moet twee weken dicht: ‘Ze hebben de pik op ons’
© Google Maps

Als Grand Café Cheers in IJmuiden de coronaregels nog één keer overtreedt, dan moet de tent voor twee weken op slot. Dat heeft burgemeester van Velsen Frank Dales vandaag laten weten in een brief. Café-eigenaar Jordy de Kort vindt het wrang: “Ze hebben gewoon de pik op ons. Dat gevoel heb ik zéker.”

“Ik ga niemand verraden, zo ben ik niet”, zegt de Kort. Maar ik weet dat anderen ook langer open zijn, en daar wordt niet gehandhaafd. En wij zijn wel steeds de pineut.”

Volgens de burgemeester heeft Cheers de coronaregels al te vaak overtreden en volgt daarom nu een ‘last onder bestuursdwang’. Daardoor ‘hoeft Cheers op dit moment nog niet dicht, maar bij herhaling van de overtredingen volgt een sluiting van twee weken’, aldus Dales.

Cheers zou volgens zijn brief twee weken geleden op zaterdag om tien over half negen nog open zijn. Dat was veertig minuten na de verplichte sluitingstijd. Bovendien waren volgens de gemeente ‘zo’n zestig tot tachtig mensen niet geplaceerd’, en dat moet wel.

Volgens De Kort zat dat toch wel iets anders. Zo’n dertig mensen waren al naar buiten, en binnen was ‘nog een mannetje of vijftig’. Het is volgens hem nogal logisch dat die niet op hun plek zaten: “Ik was die mensen naar buiten aan het vegen, dan kunnen ze niet op hun kruk blijven zitten.”

‘Ze luisteren niet’
En de tent sluiten, terwijl die vol staat, is nu eenmaal geen gemakkelijke klus, zegt De Kort: “In IJmuiden heb je best wel moeilijk publiek. Ze luisteren niet en ze zeggen: ik drink m’n borrel op, want daar heb ik voor betaald en daarna ga ik. Dus je krijgt ze niet allemaal binnen tien minuten eruit.”

Maar het laatste rondje eerder geven, zodat het café wel eerder dicht kan, dat ziet De Kort ook niet zitten:

“Dan zegt de burgemeester: ‘Daar moet je om half acht mee beginnen’. Maar ik moet in die paar uurtjes dat ik open ben m’n geld verdienen, en ook in dat laatste half uur verkoop ik nog.”

‘We komen kijken en we gaan weer’
Hij wil zich ook best aan de regels houden, zegt hij: “Ik had die avond zelfs een portier voor de deur staan.”

Ook heeft hij een dubbel gevoel bij de handhavers. “Na acht uur stonden die BOA’s daar, dus ik zeg: als jullie dit zien, help me even mee die mensen naar buiten te brengen. Maar ze zeiden dat ze daar niet voor zijn. ‘We komen kijken en we gaan weer’, zeiden ze. Tsja.”

Toch gaat De Kort proberen de teugels in de komende tijd verder aan te halen in zijn café, zegt hij. “Ja, we gaan doen wat we de hele tijd al doen: de mensen duidelijk maken dat iedereen zich aan de regels moet houden. En we gaan waarschijnlijk ook weer een brief schrijven aan de gemeente.”

Reactie gemeente Velsen
Volgens een woordvoerder van de gemeente Velsen klopt het niet dat de gemeente met twee maten zou meten: 

“Gemeente Velsen heeft in voorgaande coronagolven bestuurlijke maatregelen genomen tegen meerdere horecaondernemers die de coronaregels overtreden hebben.”

“Recent hebben we vanwege overtreding van de regels ook een afspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek met een  andere horecaondernemer, vergelijkbaar met het gesprek dat 29 september jongstleden plaatsvond tussen de burgemeester en een van de eigenaren van Grand Café Cheers. Dit gesprek staat in de komende weken gepland. De gemeente treedt in vergelijkbare gevallen gelijk op.”

Bericht door mediapartner NH Nieuws