Stadsschouwburg Velsen ziet toekomst in scenario ‘multifunctionele aanbouw’

Stadsschouwburg Velsen ziet toekomst in scenario ‘multifunctionele aanbouw’

De toekomst van de stadsschouwburg Velsen wordt hevig besproken in Velsen. Om de schouwburg toekomstvisie te geven, moet er geïnvesteerd worden. En de gemeenteraad moet beslissen in welke vorm dat gaat gebeuren. Na onderzoek in verschillende scenario’s lijken de meeste voordelen te zitten in een plan van 20 miljoen euro waarbij op de huidige locatie een grote aanbouw komt.  

Onderzoeksbureau Ecorys heeft verschillende scenario’s onderzocht voor de omvang van de investering. De scenario’s variëren van enkel onderhoud en verduurzamen tot aanbouw van een kleinere extra zaal, tot een grotere aanbouw met meerdere mogelijkheden. Ook is er in verschillende varianten onderzocht wat het zou kosten om een nieuwe locatie in het centrum van IJmuiden te realiseren. En aan al die variërende scenario’s hangen grote kosten. Alleen de nodige verbouwingen kost al totaal 5 miljoen euro. Het grootste plan met een gehele nieuwe locatie rondom de Lange Nieuw loopt uit tot 45 miljoen euro. 

Ambitie
Als het aan de directie en bestuur van de Stichting Stadsschouwburg ligt, zouden ze met de verbouwing gelijk een ambitie willen waarmaken. Deze komt volgens hen het beste tot recht in ‘scenario C’. Het plan houdt in dat de huidige schouwburg wordt opgeknapt en dat er een grote aanbouw komt. Daarin komt dan een multifunctionele zaal in combinatie met oefenruimtes, kantoorplekken en dansstudio’s. Andere culturele organisaties kunnen hier dan gebruik van maken. De Stadsschouwburg ziet in dit plan een veelbelovende toekomst als cultureel centrum.  

Reactie van de directie en bestuur van de Stadsschouwburg over de plannen

Ook Wilbert Kroezen van het onderzoeksbureau Ecorys liet eerder aan de IJmuider Courant weten dat dit de beste deal is. Aan dit scenario hangt een prijskaartje van 20 miljoen euro.

Raadssessies
Vorige week heeft Kroezen tijdens een raadssessie de technische aspecten van de verbouwing toegelicht. In de sessie sprak de raad nog enkel over de technische berekeningen, en ging nog niet de inhoud in. Er kwamen vragen naar boven over de huur die de gemeente zou moeten rekenen en de risico’s dat de verbouwing duurder uit zal vallen  dan de genoemde 20 miljoen. Bekijk hier de RaadspleinTV aflevering rondom deze raadssessie terug.

Op 9 december word er een inhoudelijke sessie gehouden. In deze sessie zal het onder meer gaan over de maatschappelijke meerwaarde van de schouwburg. Zoals de planning er nu uit ziet, wordt er in januari een oordeelvormende sessie en zal vervolgens in een raadsvergadering een besluit genomen. Dat moet allemaal nog voor de gemeenteraadsverkiezingen en maart rond zijn.  

%d bloggers liken dit: