Herinneringen aan ‘’ De Kist’’ door Hans Akkerman

Herinneringen aan ‘’ De Kist’’ door Hans Akkerman
FOTO : RTV Seaport / Ron Pichel

In 1999 sprak ik Simon Kistemaker voor Nieuwsblad IJmuiden. Het gesprek vond vlak voor het seizoen plaats. ‘’ Mag ik het vooraf eerst nog wel even lezen?, vroeg Simon tot slot aan mij. Zo gezegd, zo gedaan. Ik kreeg rap antwoord.’’ Prima stukkie hoor, maar je moet wel iets aanpassen. Ik heb gezegd dat Danny Schenkel alles in zich heeft een goeie verdediger te worden en niet een goede speler want dat schreef jij en dat heb ik niet gezegd. Pas het even aan, vriend,’’ reageerde de man die mateloos populair was bij de Telstar-aanhang en ver daarbuiten.

In mei 2018 speelde Telstar voor promotie naar de eredivisie een duel in de halve finale tegen uitgerekend De Graafschap. De tweede grote (voetbal) liefde van ‘’ De Kist’’. Op de middenstip werd hij een half uur voor het heerlijke, spannende duel geïnterviewd door stadionspeaker Robert Sant, in het stadion gevuld met 4663 voetbalfans. Vlak voor het duel begon, liep ik even naar hem toe, zag hoe broos en breekbaar hij was en dik aangekleed, schudde hem de hand en vroeg hoe het met hem ging.’’ Hallo vriend, alles goed? Ik zie dat je nog steeds schrijft, volhouden hoor,’’ antwoordde Simon die op dat moment al de nodige gezondheidsklachten had maar er niet over piekerde die middag verstek te laten gaan.

Mijn mooiste herinnering echter aan hem speelde zich jaren geleden af in Santpoort-Noord. Ik kwam hem tegen in de Hoofdstraat. Samen met zijn vrouw en de voormalig teammanager van Telstar stonden ze op het punt een restaurant in te gaan.’’ Gaan jullie maar vast naar binnen hoor, ik kom zo,’’ meldde Simon Kistemaker aan zijn gevolg. We hadden een alleraardigst onderonsje, natuurlijk over voetbal en het is dat zijn disgenoten tien minuten later naar buiten kwamen om te kijken waar Simon bleef, want anders hadden ze waarschijnlijk zonder hem aan het voorgerecht moeten beginnen.

Ik heb Simon Kistemaker leren kennen als een voetbaldier. Betrokken, fanatiek, compromisloos, confronterend, hard voor zichzelf, de club en de spelers maar ook een warm, eerlijk en oprecht mens. Hij ademde voetbal uit.

We zullen het op zeker nog wel een keer horen, verwacht ik. Supporters die vanaf de tribune en masse die unieke welgemeende tribunekreet aanheffen. In ieder geval in Velsen-Zuid en Doetinchem. ‘’ Si-mon Kistemaker, Si-mon Kistemaker, Si-mon Kistemaker………Simon, rust zacht!