RKVV wil zekerheid over (nieuwe) locatie: “Hier valt niet op te besturen”

RKVV wil zekerheid over (nieuwe) locatie: “Hier valt niet op te besturen”

Voetbalvereniging RKVV Velsen uit Driehuis zit klem. Veel faciliteiten moeten worden vernieuwd, en dat kan volgens vice-voorzitter Johan van den Brink op twee manieren. Door te investeren in nieuwe spullen, of door naar een nieuw complex te verhuizen aan de overkant van het spoor in Santpoort-Noord. Maar door de huidige toekomstplannen van de gemeente zijn beide opties nu eigenlijk niet mogelijk. “Hier valt niet op te besturen”, laat Van den Brink weten.

“In 1985 is er bij het ontwerp van sportpark Groeneveen (in Santpoort) al besproken dat daar ook voetbalvelden zouden komen”, zegt Van den Brink. “Vanaf dat moment is het eigenlijk steeds om de vijf of tien jaar de afgelopen decennia de vraag geweest: blijven we hier in Driehuis, of gaan we naar Santpoort?” Onder andere daardoor stelde de club vernieuwingen steeds uit.

Bijna alles is verouderd. De stank in de kleedkamers gaat er niet meer uit, de douches kunnen een opknapbeurt gebruiken, en de keuken in de oude kantine voldoet niet meer.

Nu verwachtte RKVV dat de gemeente voor 2030 woningen had willen bouwen op de plek van het huidige sportcomplex, zodat de club binnen negen jaar naar een nieuw onderkomen kan verhuizen. Maar volgens de huidige plannen, de zogenaamde conceptnota van uitgangspunten Driehuis, doet de gemeente dat tot 2030 nog zeker niet. De raad moet daar nog wel over stemmen.

Garantie
Dat zorgt voor onzekerheid bij de Velsense voetbalvereniging. Hoewel er nog niets gezegd is over de plannen na die tijd, is de zorg van RKVV dat de club vlak na 2030 alsnog moet verhuizen. De club wil één van twee dingen: de garantie dat die snel kan verhuizen, óf dat hij langer op dezelfde plek kan blijven.

Johan van den Brink. “De keuze waar we voor staan, dat is het doen van investeringen. Dan hadden we eigenlijk liever gehoord van de gemeente dat we hier tot 2050 zouden zitten.”

Strenge regels
MaartenJan Hoekstra van de lokale GroenLinks-fractie noemt het voorstel in RaadspleinTV ‘sympathiek’, maar plaatst een kanttekening: “De plek die RKVV voorstelt wordt beschermd door de provincie, het is ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’. Daar gelden heel strenge regels, waar alleen van afgeweken kan worden als er geen enkel ander alternatief is.”

De gemeente wil graag met de voetbalclub in gesprek, maar de club denkt dat die gesprekken wel eens veel te lang kunnen gaan duren. Van den Brink: “En dat is voor ons onaanvaardbaar.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met NH Nieuws.

Meer weten over dit onderwerp? Tijdens de uitzending van RaadspleinTV op 11 november 2021 werd de raadsessie, het onderwerp RKVV Velsen en de Nota van Uitgangspunten uitgebreid besproken. Bekijk deze hier terug.