Velsen krijgt eerste elektrische pont over Noordzeekanaal.

Velsen krijgt eerste elektrische pont over Noordzeekanaal.
©BAM Infra / A&E Architecten

Als alles volgens plan verloopt vaart de allereerste elektrische Noordzeekanaalveerpont in het vierde kwartaal van 2021 tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. In totaal komen er vijf elektrische veerponten op de verbindingen over het Noordzeekanaal.

Wethouder Bram Diepstraten van Velsen is enthousiast:  “Veel Velsenaren maken gebruik van de veerpont. Voor hen is het belangrijk dat er een betrouwbare dienstregeling is. Ik ben daarom blij dat GVB de eerste volledig elektrische Noordzeekanaalpont in Velsen laat varen. De nieuwe veerpont is naast gloednieuw, ook duurzaam en uitstootvrij. Dat is goed voor het klimaat en draagt bij aan schonere lucht in Velsen. De betrokken partijen blijven zich inzetten om ook een tweede pont bij Velsen in de vaart te houden.”

Toename fietsers op de pont  
Ook Astrid van den Haak, programmamanager van IJmond Bereikbaar is blij gestemd. “We zijn heel blij dat de eerste elektrische veerpont naar Velsen komt. Onder meer door onze fietsstimuleringscampagne, is het aantal fietsers dat gebruik maakt van de pont de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Het dek van de nieuwe schepen is flexibel in te richten. Staan er veel fietsers te wachten, dan kan het fietsdek makkelijk groter worden gemaakt.”