Erkenning LHBTI is niet vanzelfsprekend

Erkenning LHBTI is niet vanzelfsprekend
©RTV Seaport/Ton van Steijn

Coming Out Day in Velsen ging zaterdagmiddag van start in de Stadsschouwburg met een indrukwekkende en verrassende talkshow met schrijver en tv-maker Splinter Chabot, theater- en televisiepersoonlijkheid Barrie Stevens en de ambassadeur van het Velsense Regenboogloket Youss Belkhrouff. Gespreksleider was Netty Struys en wethouder Marianne Steijn was de brug tussen zaal en het podium.

Zoals dat is voorgeschreven in verband met Corona was de college-achtige tour strak georganiseerd. Vragen uit de zaal werden geappt aan Marianne Steijn en eigenlijk was dat perfect. Zo waren de vragen duidelijk, divers en goed geformuleerd en werd er ook echt geluisterd naar de antwoorden van de drie ‘boegbeelden’ van de LHBTI gemeenschap. De afkorting LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.

Barry Stevens komt uit een tijd die: ‘pikkedonker was.’ Homoseksualiteit was in Engeland, zijn geboorteland, strafbaar. Splinter Chabot is pas 24 en publiceerde in maart 2020 zijn eerste boek; Confettiregen, een autobiografisch verhaal over zijn coming-out en de weg daar naartoe. De 22-jarige Youss Belkhrouff uit Haarlem moest uit de kast komen in een Islamitische omgeving. ”Een cultuur waarin homo’s taboe zijn. Ik geloof wel maar ben geen moslim meer.”

Steijn zegt: ”Soms lijken zaken met elkaar in tegenspraak. Snappen we wel echt waar iemand mee bezig is? Vinden wij alles niet te vanzelfsprekend? hoe maken we normaal wat normaal ís? De eerste vraag van Netty Struijs aan Barry is meteen confronterend. “Deze discussie geeft me ook inzicht in mijn eigen bestaan.” Opvallend bij de bijzonder rap van de tongriem gesneden Splinter is dat hij, ondanks zijn vooruitstrevende ouders, wachtte met ‘uit de kast komen’ tot zijn 18de. ”Ik heb gewacht tot ik een jongen had ontmoet om voor te stellen. Net zoals mijn broers hadden gedaan met hun meisjes. Hun goede reactie was een cadeautje.” Youss testte zijn coming-out uit op een Turks meisje. ”Als zij het zou accepteren dan kunnen anderen dat ook.”

Drie mannen, drie achtergronden. Drie verhalen met dezelfde boodschap: ”Kies voor jezelf, wees jezelf. Luister naar elkaar. Of zoals Chabot vindt: ”Je bent je eigen gay pride!” Er wordt gelachen maar de boodschap komt aan.

Zondagmiddag 11 oktober om 16.00 wordt de levendige talkshow uitgezonden op de televisie door RTV Seaport; ziggokanaal 37 en via www.rtvseaport.nl. En natuurlijk staat het hele weekend in het teken van Coming Out Day met een prachtige selectie films. Zaterdagmiddag was dat de sprankelende film Rafiki. Verder onder andere Oscarwinnaar Moonlight. De films worden vaak voorafgegaan door een inleidend woord of discussie. Kijk op: https://stadsschouwburgvelsen.nl/ en reserveer daar ook de kaartjes.

Want zoals Marianne Steijn zegt: ”Zolang dat wat normaal is niet normaal wordt gevonden is er nog een wereld te winnen, ook voor ouders en leerkrachten.” (tekst: ©RTV Seaport/Ingeborg Baumann, foto: ©RTV Seaport/Ton van Steijn)