Handhavers met politiebegeleiding naar het strand

Handhavers met politiebegeleiding naar het strand
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Boa’s van de gemeente Velsen gaan tijdens de coronacrisis alleen nog naar het strand in het bijzijn van een politieagent. Directe aanleiding is de mishandeling van handhavers op het Kleine Strand in IJmuiden tijdens het warme hemelvaartsweekend.

Volgens de gemeente is er sinds de invoering van de coronamaatregelen sprake van een ‘taakverzwaring’ voor de boa’s. Zo moeten ze controleren op het houden van voldoende afstand. Omdat dit op bepaalde plekken, zoals op het strand en in de horeca, kan leiden tot verhitte discussies, gaat er nu een politieagent mee. 

Dat het strand geen veilige plek was voor handhavers, bleek tijdens het afgelopen Hemelvaartweekend. Toen keerde een groep jongeren zich tegen de gemeenteambtenaren. Eén van hen werd van achteren aangevallen en verloor een aantal tanden. Omstanders filmden de mishandeling

Afspraken

“Met de politie hebben we na dit incident aanvullende afspraken gemaakt over de inzet van onze handhavers”, laat de gemeente Velsen desgevraagd weten. “Zo voeren onze handhavers controles op het strand en bij horecagelegenheden nu samen met de politie uit.”

De politie heeft veel meer bevoegdheden dan boa’s. Zo kunnen agenten geweld gebruiken en in uiterste nood zelfs hun wapens trekken. De mishandeling van de boa’s in IJmuiden was aanleiding voor de boa-vakbond om te vragen om meer verdedigingsmiddelen, zoals pepperspray en een wapenstok. Veel handhavers legden zelfs hun werk neer en gingen de straat op

Tekst: NHNieuws.nl