Zwembad De Heerenduinen voorzien van warmtepomp

Zwembad De Heerenduinen voorzien van warmtepomp
Foto RTV Seaport/Ton van Steijn

Met een flink klap op de rode knop startte sportwethouder Bram Diepstraten in het zwembad De Heerenduinen de tweede reusachtige elektrische warmtepomp voor een zwembad in Nederland. De pomp haalt warmte-energie uit de omgevingslucht of uit de koelinstallatie die op de warmtepomp is aangesloten.

Een zwembad kost veel energie. Als al deze energie uit fossiele brandstoffen komt, is dit een grote belasting voor het milieu. Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente en wil daarom de energie die het zwembad verbruikt zoveel mogelijk duurzaam opwekken.

Binnenkort worden er nog eens 300 zonnepanelen en 250 warmtepomppanelen geplaatst op het dak van het zwembad. In combinatie met de warmtepomp wordt het zwembad dan voor een groot deel onafhankelijk van fossiele energiebronnen. Met deze maatregelen wordt uiteindelijk evenveel bespaard op gas en CO2 als het totale jaarverbruik van 175 huishoudens in Nederland.

In 2030 moet zwembad De Heerenduinen energielabel A bezitten (dit was in 2018 nog C) en, net als alle andere gemeentelijke sportaccommodaties, klimaatneutraal (CO2- vrij) zijn.

Een video over de oplevering van de warmtepomp is binnenkort op deze site te zien.