Mis van Johan Schafstall in OK Engelmunduskerk

Mis van Johan Schafstall in OK Engelmunduskerk

Zondag 3 november zingt het Ledenlijstkoor uit Amsterdam om 10.00 uur in de Oud Katholieke Engelmunduskerk aan de Kon. Wilhelminakade.

Tijdens de zondagsviering zullen ze de vaste misdelen zingen van componist Johan Schafstall (1878-1946). Hij is de vader van Jan Th. Schafstall die in IJmuiden een drogisterij had aan de Bloemstraat en later aan de Lange Nieuwstraat

Johan Schafstall  is ook de opa van cabaretier Youp van ’t hek. In het programma Verborgen Verleden was er een aflevering met Youp van ’t Hek in de hoofdrol. Daarin werd ook de familie Schafstall gevolgd. Zo kwamen zij terecht in het jongensinternaat te Oudenbosch. De 13-jonge Johan Schafstall uit Weesp volgde daar vanaf zijn 13de zang- en pianolessen. Hij bespeelde dagelijks het orgel in de grote kapel en schreef er zijn eerste composities. Ze vonden o.a. een mis van zijn hand, de Missa ‘Mater Boni Consilii’ (Moeder van Goede Raad). Omdat er nazaten van Johan Schafstall in het Ledenlijstkoor zingen, werd het koor gevraagd om twee delen uit de mis te zingen in deze aflevering van Verborgen Verleden.

Na de televisieopnamen in Oudenbosch werd het Ledenlijstkoor nieuwsgierig naar zijn andere werken. Op 14 april zongen ze de gehele mis tijdens hun jubileumconcert in de Engelmunduskerk te Oud-Velsen. Ook werden er in dit concert een aantal prachtige composities gezongen door klein- en achterkleinkinderen van Schafstall. Zij hebben hun muzikale talenten dus niet van een vreemde.