Kunstwerk geplaatst op de Kanaaldijk

Kunstwerk geplaatst op de Kanaaldijk
RTV Seaport / fotograaf Ton van Steijn

Dit grote stalen beeld genaamd ´Fuga´ is recent geplaatst aan de oever van het kanaal, op de Kanaaldijk, nabij het voormalige Witte Theater. Het 14 meter hoge kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Herbert Nouwens van scheepsstaal en is in 1993 in opdracht van de Rijksgebouwendienst voor het pand van de Belastingdienst in Amersfoort ontworpen. In 2017 is het pand verkocht en in overleg is het beeld overgedragen aan de kunstenaar. Vanaf dat moment zocht de maker een geschikte locatie en bood het aan aan Velsen. Het college zag dat wel zitten en stelde de gemeenteraad voor het beeld over te nemen. Ook de kunstcommissie was het er mee eens. Fuga zou goed passen bij het rauwe nautische karakter dat het gemeentebestuur over IJmuiden wil uitdragen, en de plek, aan de oever van het Noordzeekanaal, past daar perfect bij. Het kunstwerk is vervaardigd van enorme, afgedankte scheepswanden en verwijst alleen al door het materiaalgebruik, onmiskenbaar naar de imposante hoogovens, zo motiveert het college. Het kunstwerk behoort tot de categorie ‘grote en spraakmakende beelden van Nederland’. Gemeente Velsen geeft met de overname een signaal af naar andere gemeenten. Velsen kiest ervoor om een beeld over te nemen in plaats van een nieuw kunstwerk te laten maken.