De Amerigo Vespucci passeerde IJmuiden

De Amerigo Vespucci passeerde IJmuiden
© RTV Seaport / Jaap Bakker

Eind van de middag passeerde de Amerigo Vespucci de sluizen van IJmuiden op weg naar Amsterdam

De Amerigo Vespucci is een vol schip. De romp zelf is van staal (geklonken), de zeilen van linnen. Door de specificatie van de maximale grootte en het aantal bemanningsleden moest in de hoogte worden gebouwd. Dit is hoe de fregatvorm is ontstaan.

Het schip heeft drie dekken die boven de waterlijn liggen: kanondek, voordek en achterdek. Het is het enige zeiltrainingsschip met drie dekken en tuigage. De vaste bemanning bestaat uit 264 soldaten, waarvan 15 officieren , 64 officieren zonder opdracht en 185 bemanningen.

De romp met zijn drie masten bestaat uit stalen ribben.Er is een levensgroot figuurhoofd Vespuccis aan de voorzijde. De achterste galerij is alleen toegankelijk via de Captain’s Salon.

Jaap Bakker maakte onderstaande foto’s.