Weer staking bij sleepdienst Svitzer

Weer staking bij sleepdienst Svitzer
© RTV Seaport / Ton van Steijn

Niet alleen in het openbaar vervoer werd deze week gestaakt, ook werknemers van sleepbedrijf Svitzer hebben het werk neergelegd om te strijden voor een rechtvaardige CAO. Maandag om 12.00 uur werd gestaakt voor het hoofdkantoor van het bedrijf aan de Westerduinweg in IJmuiden.

Het havensleepbedrijf Svitzer is een dochteronderneming van de Deense multinational A.P. Moller-Maersk. Svitzer opereert behalve in Nederland ook in tal van andere havens binnen en buiten Europa. In het vaargebied tussen IJmuiden en Amsterdam heeft Svitzer zes sleepboten in de vaart. Door de staking konden zeeschepen pas later aankomen of vertrekken. En dat was niet voor het eerst. Al vijf keer eerder staakten de werknemers van het sleepbedrijf, omdat de directie weigert tegemoet te komen aan de eis van de werknemers om betaald te worden voor alle gewerkte uren.

Het bedrijf verkeerde vijf jaar geleden in zwaar weer, destijds werd besloten om de werknemers gemiddeld 8,5 uur per week meer te laten werken, zonder dat daar een loonsverhoging tegenover stond. Inmiddels is het bedrijf uit de financiële problemen en willen de werknemers dat die extra uren voortaan ook uitbetaald worden. Ze zijn daarbij bereid om via een traject over enkele jaren geleidelijk de kloof tussen gewerkte uren en uitgekeerd salaris te dichten. De directie kwam in plaats daarvan onlangs met een ander plan, waarbij voor nieuwe werknemers minder gunstige arbeidsvoorwaarden zouden gaan gelden dan voor het bestaande personeel.

De werknemers accepteerden dit aanbod niet, omdat daarmee onderscheid wordt gemaakt tussen de huidige en toekomstige werknemers, waardoor concurrentie ontstaat tussen groepen werknemers binnen hetzelfde bedrijf. Daarom werd in de nacht van zondag op maandag opnieuw het werk stilgelegd en togen de werknemers, gewapend met vakbondsvlaggen en tekstborden, naar het hoofdkantoor.

tekst jutter/hofgeest