Expositie ‘Festung IJmuiden’

Expositie ‘Festung IJmuiden’
Foto RTV Seaport/PR

In het Zee- en Havenmuseum in de Industriezaal is tot 1 september de expositie ‘Festung IJmuiden’te zien, die vertelt over de eerste chaotische dagen van de Tweede Wereldoorlog in IJmuiden. De expositie is aangevuld met persoonlijke verhalen van inwoners over de zware bombardementen op de havens en Hoogovens.

Voor Festung IJmuiden zijn in IJmuiden, Velsen Noord en Zuid, Driehuis en Santpoort tussen 1940 en 1945 duizenden woningen afgebroken en daarom ook vele duizenden bewoners gedwongen geƫvacueerd. Na de oorlog vonden zij vaak alleen brokstukken terug van wat eens hun huis was. Het havengebied was een grote gatenkaas met bomkraters van meer dan dertig meter doorsnee.

Na 1 september volgt een fototentoonstelling over de wederopbouw van Velsen en de bijzondere architectuur van Dudok.

Voor de actuele openingstijden kunt u terecht op de website www.zeehavenmuseum.nl. In de meivakantie (20 april t/m 5 mei) is het museum extra middagen geopend. Koningsdag en 1e Paasdag is het museum gesloten. Museumkaart geldig.