Raad 29 november in vijf interviews

Raad 29 november in vijf interviews
Foto: RTV Seaport

De agenda van de raadsvergadering van donderdag 29 november kende uitsluitend hamerstukken. Toch werd het een boeiende avond door de insprekers, vragen van raadsleden en een motie vreemd aan de orde van de dag. Van de onbewaakte spoorwegovergangen in Santpoort-Zuid en de grafietregens van Tata Steel tot bamboe verkeersborden: hieronder volgen de hoogtepunten in vijf interviews.

Na een recent ongeval met dodelijke afloop op de onbewaakte spoorwegovergangen in Santpoort-Zuid is de onrust bij de omwonenden toegenomen. De heer Van Bakel is inspreker vanavond. Zijn zorg is dat de buurtkinderen spelen nabij het spoor en de overgangen. Hij pleit voor sluiting:


Na het inspreken blikt Gertjan terug met agrarisch ondernemer Peter Nijssen. Hij wil ook een veilige oplossing voor de onbewaakte spoorwegovergangen, die wel de enige toegang tot zijn bedrijf en woning vormen:


De raad heeft ingestemd met BIZ IJmuiden Centrum, een Bedrijven InvesteringsZone. Ewoud Kuin van D66 Velsen legt uit wat een BIZ is en wat ondernemers kunnen verwachten. De gemeente pakt een mooie faciliterende rol op:


Peter Stam van Velsen Lokaal spreekt zijn ongenoegen uit over de summiere informatie die inwoners krijgen over de gezondheidsgevolgen van de grafietregens. Het RIVM-onderzoek gaat nu pas starten. Dus wat gaat de gemeente vertellen op 11 december? Wethouder Dinjens pleit voor een aanpak waarbij de participatie met inwoners goed wordt aangepakt, waarin transparant communiceren centraal staat:


Een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’, ingediend door D66 Velsen en GroenLinks, werd met grote meerderheid in de raad aangenomen. Het betreft het verzoek aan het college om te onderzoeken of bamboe verkeersborden in het kader van duurzaam inkopen een goede keuze is voor Velsen. Ilse Stoelman van GroenLinks ziet dit voorstel als een positieve prikkel. Bas Koppes van de VVD begrijpt het belang van dit type producten, maar wil in de raad niet op dit detail praten over duurzaamheid. Dat wil hij overlaten aan het college,dat met een plan moet komen: