“Onbekende sport” Petanque of Jeu de Boules

“Onbekende sport” Petanque of Jeu de Boules
Foto: RTV Seaport / Chris Hoppenbrouwer

Voor menigeen is Petanque of Jeu de Boules een onbekende sport. In het zuiden van Frankrijk is er geen gehucht, dorp of stad zonder een Petanque veld waar driftig door velen in de avond wordt gebouled.

Deze sport wordt van heel jong tot heel oud beoefend. Het lijkt zo eenvoudig maar om punten te scoren kost het veel concentratie en spierbeheersing. Het wordt gespeeld met drie grote ijzeren ballen waarmee je naar een klein balletje gooit, de Buut. Wie het meest dichtbij ligt heeft gewonnen. Echter er zijn deelnemers die zo strak kunnen werpen dat ze de bal van de tegenstander weg kunnen schieten. Het is niet alleen een concentratiespel maar het heeft ook een behoorlijk sociaal en gezelligheidskarakter