Zwembandjes: geen waarborg voor veilig zwemmen

Zwembandjes: geen waarborg voor veilig zwemmen
Foto: Reddingsbrigade Nederland

Zwembandjes zijn wel een nuttig hulpmiddel; veel jonge kinderen voelen zich er zekerder mee in het water. Dat stelt Reddingsbrigade Nederland, die ook aangeeft: kies altijd voor kwalitatief goede zwembandjes. Zij reageren hiermee op een bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
,,Zwembandjes zijn prettig omdat jonge kinderen daarmee iets makkelijker hun hoofd boven water kunnen houden”, geeft Oscar Kramer, lifeguard en beleidsmedewerker van Reddingsbrigade Nederland, aan. ,,Dat is fijn voor kinderen, die daardoor meer vertrouwen krijgen, én voor ouders, die zo meer kunnen ontspannen als ze met hun kinderen gaan zwemmen.”  Maar: zwembandjes zijn niet dé garantie dat je kind niet verdrinkt. Ze kunnen losraken, zeker bij plotse bewegingen, bijvoorbeeld op een waterglijbaan of in de golven. En zwembandjes verhinderen niet dat een kind met het gezicht onder water komt en geen adem meer kan halen, ook niet bij drijven. Voor dat doel zijn er reddingsvesten. Bovendien lopen kinderen met zwembandjes een groter risico op afdrijven, zeker bij aflandige wind en stroming. Zwembandjes zijn dus slechts een nuttig hulpmiddel. Ouders moeten vooral waakzaam blijven en hun kind niet uit het oog verliezen, zelfs niet als ze zwembandjes dragen.

De NVWA bracht donderdag 26 juli een nieuwsbericht met als boodschap dat de naden van 34 onderzochte opblaasbare zwembandjes (van 26 merken op de Nederlandse markt) voldoende sterk zijn. Gemeld wordt: ,,De bandjes zullen daardoor niet gemakkelijk scheuren en lucht verliezen. Dit is belangrijk om het risico op verdrinking te verminderen.