Voorkom verdrinking!

Voorkom verdrinking!
© RTV Seaport / PR

Door de aanhoudend hoge temperaturen – meerdere dagen achtereen werd een gemiddelde van boven de 30 graden gemeten – zoeken veel mensen verkoeling in het water. Verspreid over het land constateren reddingsbrigades een toename van het aantal badgasten. Reddingsbrigade Nederland biedt doorlopend tips en adviezen in het kader van zwemveiligheid. Lifeguards doen er alles aan om de verdrinkingsdood te voorkomen en bestrijden.

Zwemveiligheid is van het grootste belang. Reddingsbrigade Nederland geeft op dat terrein tips en adviezen via al haar kanalen, en in samenwerking met partners. Bijvoorbeeld met de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Reddingsbrigade Nederland stelde daarmee, voorafgaand aan de zomervakantie, acht tips op om de kans op verdrinking zo klein mogelijk te maken. Dit gebeurde in het kader van het project NL Zwemveilig.

1. Zorg ervoor dat je weet waar je gaat zwemmen en of het daar veilig is.
2. Kies voor een zwemgelegenheid waar sprake is van toezicht.
3. Wees je bewust van mogelijke gevaren zoals diep water, stroming en golven.
4. Waarschuw je kind voor de mogelijke gevaren, geef duidelijke instructies en maak afspraken.
5. Houd vooral jonge kinderen constant in de gaten en laat ze niet alleen in het water gaan.
6. Je kunt een zwemvest of zwembandjes gebruiken, maar pas op bij harde wind. Je kind kan dan ‘meegenomen’ worden door de wind.
7. Besluit om je kind al op jonge leeftijd te leren zwemmen.
8. Blijf zwemmen na het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C.

Een uitgebreid overzicht van de acht tips is ook beschikbaar. Een uitleg over het Nationaal Hitteplan staat op de website van het RIVM.