Schepen en rondvaarten tijdens Havenfestival

Schepen en rondvaarten tijdens Havenfestival
© RTV Seaport / PR

De Vissershaven ligt tijdens het Havenfestival vol met interessante schepen. Blikvanger is de Clipper Stad Amsterdam, die op zaterdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur open schip houdt achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium. De Stad Amsterdam ligt alleen op zaterdag aan de kade.

Liefhebbers van historische schepen kunnen zich vergapen aan de stoomschepen Elvin (bouwjaar 1932) en de Adelaar (1925).  De ‘warme’ machinekamer staat tijdens het Havenfestival open voor bezichtigingen. Dit jaar kunnen de bezoekers het stoombedrijf dus echt in werking zien. Ook de Goede verwachting van scoutinggroep Michiel Adriaanzoon de Ruyter, de Zaandam van het Zeekadetkorps IJmond, het binnenvaartopleidingsschip Prinses Maxima van het Maritiem College IJmuiden en de Naaldwijk (een voormalige mijnenveger van de marine) liggen weer afgemeerd aan de Trawlerkade. De meeste schepen zijn toegankelijk voor het publiek, maar dit hangt altijd af van de drukte.

Dankzij de nautische dienstverleners uit het Noordzeekanaalgebied is het ook dit jaar mogelijk om een gratis rondvaart te maken door de haven. Vanaf het ponton achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium vinden tussen 12.00 en 17.00 uur gratis rondvaarten plaats met een tender van het Loodswezen en de Vletterlieden, het stoomschip de Adelaar (alleen op zaterdag) en de Union van het Maritiem College IJmuiden. Bij betreding van het ponton waar de rondvaarten vertrekken wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de Stichting Vaarwens. De stichting Vaarwens verzorgt het gehele jaar door gratis vaartochten met mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een levensbedreigende ziekte. De Paragon C463 blijft dit jaar gesloten voor bezoekers omdat het boorplatform is verkocht.