Klimaatavontuur met BRAK! IJmuiden

Klimaatavontuur met BRAK! IJmuiden
Foto: Dutchphotot

Op zondag 6 mei organiseert het nieuwe kust- & innovatiecentrum BRAK! IJmuiden haar eerste activiteit voor publiek. Van 10.00-17.00 uur is jong en oud van harte welkom in IJmuiden aan Zee bij het Paviljoen Nova Zembla naast de klimtoren aan het Kennemermeer.

De partners van BRAK! geven een voorproefje van de programma’s die dit nieuwe centrum in 2018 en 2019 gaat organiseren. Deelname aan de activiteiten is gratis. In verband met de beperkte ruimte is vooraf opgeven noodzakelijk voor de lezing en de rondleidingen. Meer informatie en opgeven kan op brak.ijmuiden.nl

Een greep uit het programma van zondag 6 mei:
• Om 11 uur komt tv-boswachter Arjen Postma vertellen over klimaatverandering en de invloed hiervan op de natuur. Aansluitend kun je met hem mee op strandexpeditie.
• De hele dag organiseert het Pieter Vermeulen Museum een klimaat ontdekkingstocht voor kinderen vanaf 4 jaar en hun ouders.
• ‘s Middags vanaf 13.30 uur zijn er buitenavonturen te beleven met Oerrr. Zelf de natuur ontdekken, met je blote voeten in het zand en lekker door de modder!
• ‘s Middags zijn er ieder uur natuurwandelingen met gids. Wel even van te voren opgeven.
• Vanaf 14.00 uur kun je met Juttersgeluk bekijken hoe het zit met plastic dat in zee terecht komt en daar de zogenaamde plastic soep vormt. Hoe houden we de stranden schoon? Ga zelf ‘jutten’ en maak daarna de mooiste dingen van het gevonden plastic.
• Bij het Paviljoen Nova Zembla en bij diverse foodtrucks zijn hapjes en drankjes te koop.
• En de klimtoren van PBN is opengesteld. Onder begeleiding van ervaren instructeurs kun je deze beklimmen. Minimumleeftijd voor deze activiteit is 7 jaar.

BRAK! IJmuiden is een initiatief van gemeente Velsen in samenwerking met Pieter Vermeulen Museum, Natuurmonumenten, PBN, KIMO Nederland, Arbode Maritiem/SARCC, Kennemerstrand NV, Kondor Wessels Vastgoed, en Universiteit Leiden. BRAK! IJmuiden onderzoekt de mogelijkheden voor samenwerking met overige geïnteresseerde partijen zoals Wageningen Marine Research, KNMI en G+J media (uitgever van Quest en National Geographic).