Grote Kerstshow groots en ‘KOEL’ spektakel

Grote Kerstshow groots en ‘KOEL’ spektakel
© RTV Seaport / Dennis Gouda

De derde editie van de Grote Kerstshow is zaterdag en zondag een groots spektakel geworden. In drie uitgekiende voorstellingen, waarin professionals en talentvolle amateurs elkaar aanvulden, werd het in groten getale naar de stadsschouwburg gekomen publiek prima in stemming gebracht voor de komende feestdagen.

De Grote Kerstshow is een productie van KOEL, het vernieuwende concept van de Velsenaren Eline Schmidt en Koen van der Wel. De musicalster en drummer/zanger speelden beiden ook een hoofdrol in de show, met daarnaast glansrollen voor Eline’s partner Robert van Unnik, Florens Eykemans, Judy Kesnar, Froukje Bouman en de IJmuidense volkszangers René van der Wel en Frans Zeilmaker.

En er was meer regionaal talent. Ronduit indrukwekkend waren de optredens van Celine Dib en haar vader en gitarist Samuel, van de pas 14-jarige Jeffrey van Dam en van ‘slamdichter’ Demi Baltus, die ritmisch en treffend over Velsen sprak. Ook in een van de ingenieus gemaakte video’s, waarin diverse vrijwilligersorganisaties in het zonnetje werden gezet.

De veelal prachtig gezongen kerstliedjes, variërend van traditionals en  Amerikaanse evergreens tot Nederlandse klassiekers als ‘Eenzame Kerst’ van André Hazes en ‘Flappie’ van Youp van’t Hek, werden begeleid door een uitgebreid en strak orkest en het Grote Velsense Kerstkoor. Afwisseling was er van dansstudio Michelle en het vertederende KOEL Kids kinderkoor.

De rode draad in de show vormden de ‘drie wijven uit het oosten’, gespeeld door Eline, Judy en Froukje. In een passend decor met een skyline gedomineerd door drie typisch Velsense schoorsteenpijpen, ging het drietal op zoek naar ‘een kompassie en de vlam’. Daarbij kwamen zij net als Demi met veel subtiele en minder subtiele verwijzingen naar de lokale actualiteit. Zoals het hondje dat Eline uit haar tas haalde en dat luisterde naar de naam Jacob, toevallig ook de voornaam van de schouwburgdirecteur.